Äntligen Fosse på Dramaten

Jon Fosse, norsk dramatiker.
Jon Fosse, norsk dramatiker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

Finns Gud? Finns tiden det dröjande samtalet? När Stefan Larsson sätter upp Jon Fosses pjäs Dröm om hösten på Dramaten, utmanar han publiken genom att bygga ett kapell där tiden stannar. Nästa år ska han som konstnärlig ledare ladda Elverket med nya sceniska krafter. Urladdning nummer ett blir dock klassisk - Woyzeck.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Vi sitter i samma rum på Dramaten som för knappt två år sedan. Det står Stefan Larsson och Jens Sethzman på dörren; ett team som med regi respektive scenografi och ljus signerat en rad uppsättningar i huset - och även utanför. Förra hösten den specialskrivna Jon Fosse-pjäsen Eftermiddag på Teaterhögskolan i Stockholm, till exempel.

Vid sidan av Kia Berglund på Teater Giljotin i Stockholm är Stefan Larsson den regissör i Sverige som talat sig mest varm för den norske succédramatikern vars ordkarga, musikaliskt strukturerade, metafysiska pjäser har skapat Fossefeber runtom bland Europas stora teaternamn. Men på Nationalscenen vid Nybroplan har dramatikern varit ospelad tills nu, då Stefan Larsson sätter upp Dröm om hösten, hans tredje Fossepjäs och en Sverigepremiär den 26 januari.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons