ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Patricia Hedelius:Svanberg sitter löst

Patricia Hedelius

Tålamodet börjar tryta Oljebolaget BP:s hårt kritiserade ryska affär har fortsatt att devalvera Carl-Henric Svanbergs egna aktier och kan bli sista spiken i kistan för hans karriär som styrelseproffs. Ror inte BP hem det prestige- och penningstinna Arktissamarbetet kan tåla- modet bland BP:s aktieägare ta slut en gång för alla.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

För att undvika liknande fatala misstag som under fjolårets oljekatastrof är det dags för Carl-Henric Svanberg att ta en aktivare roll i BP:s ryska äventyr. Bob Dudley, BP:s vd har gjort sig ganska omöjlig i förhandlingarna om bolagets viktigaste tillgång ryska TNK-BP. Att köra ut BP:s vd är riskabelt men det kanske krävs för att Carl-Henric Svanberg ska kunna reda ut den ryska röra som han varit med att skapa tillsammans med Bob Dudley. För att tydliggöra problemen behövs en kort tillbakablick av BP:s ryska äventyr:

BP vill spendera ett stort antal miljarder kronor på att exploatera ryska Arktis tillsammans med Rysslands näst största oljebolag Rosneft. Affären innebär också att BP byter egna aktier till ett värde av drygt 100 miljarder kronor mot 10 procent av Rosnefts aktier. Samarbetsavtalet är kontroversiellt och innehåller tillräckligt med stoff för att fylla en actionfilm. Men det är varken miljöaktivister eller nationellt vapenskrammel som stoppat BP och Rosnefts planer. Istället är det BP:s egen klantighet som ser ut att stjälpa affären. Arktis-samarbetet väckte nämligen en annan rysk björn, Alfa-Access- Renova AAR. Bakom bolaget står oligarkerna Mikhail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik och German Khan. Genom AAR kontrollerar de hälften av aktierna i BP:s viktigaste intäktskälla och Rysslands tredje största oljeproducent TNK-BP. BP:s otrohet med Rosneft sägs strida mot aktieägaravtalet med oligarkerna som med hjälp av en domstol stoppat affären. AAR tackade nej till erbjudande om utköp värt 160 miljarder kronor från BP. Historien är redan intrikat men läser vi på lite om Bob Dudley blir den riktigt smaskig.

Laddar…