New York vänder blicken mot Sverige

New Yorks nye borgmästare vill kopiera den svenska nollvisionen i trafiken - och ledningen håller telefonkontakt med Trafikverket för att lära sig av framgångarna. Men ”det stora äpplet” kommer aldrig att bli som Stockholm, försäkrar stadens trafikchef.

TT
Publicerad
Annons

Många svenskar har vänt blicken mot världsmetropolen New York i USA, och nu har stadens nye borgmästare Bill de Blasio bestämt sig för att titta åt motsatt håll, skriver The New York Times. Borgmästaren vill nämligen lära sig så mycket som möjligt om den svenska nollvisionen i trafiken, som sedan den infördes 1997 har minskat dödsfallen med hälften.

New Yorks transportdepartement håller telefonmöten med svenska experter på Trafikverket, men har ännu inte besökt Sverige för att studera arbetet på plats. Ledningen i staden har hittills kommit fram till att den ska förstärka polisens arbete för att upptäckta förare som kör för fort, bredda parkeringsrutor vid sidan av vägarna, införa fartkameror i närheten av skolor, och kräva att taxibilarna installerar färdskrivare. Dessutom ska hastighetsgränserna sänkas i vissa områden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons