Ökade intäkter från Spotify

Intäkterna från Spotify har ökat ordentligt det senaste halvåret, men det är också fler artister som ska dela på pengarna i sista ledet. Snart lanseras tjänsten i USA och grundaren Daniel Ek ber artisterna ha tålamod.

Lina Wennersten
Publicerad
Annons

Vad är en lyssning på Spotify värd? Hur stor bit får artisten av den ekonomiska kakan? Ja, det beror på hur stor kakan är och hur många som ska dela på den. Ungefär som när stryktipsets vinster ska fördelas, alltså.

Ibland kan det räcka att pricka in elva rätt på stryktipset för att få en hygglig slant. En annan gång ger elva rätt bara kaffepengar. Allt beror på hur många som har spelat och hur många som tippat rätt – utifrån det fördelas vinsterna. För den som tycker att Spotifys ersättningssystem är snårigt kan Stryktipset tjäna som en illustration av hur det faktiskt går till när artisterna ska få betalt för sin musik på Spotify. Att en låt spelas hundra gånger ger inte automatiskt en viss summa. Precis som med Stryktipset handlar det om artistens ersättning om andelen av de samlade intäkterna, så frågan om vad en lyssning på Spotify är värd kan inte besvaras tydligare än så här:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons