ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

En dag ska jag skriva om den här platsen

Exceptionell bok om det moderna Kenya

Binyavanga Wainaina, född 1971, skriver regelbundet för The East African, The Guardian, National Geographic och New York Times.
Binyavanga Wainaina, född 1971, skriver regelbundet för The East African, The Guardian, National Geographic och New York Times. Foto: Ben Curtis/AP

Redaktören, journalisten och aktivisten Binyavanga Wainaina, känd för sin kritik av klichébilden av Afrika, debuterade som 40-åring med en egensinnig roman om sin barndom i ett modernt Kenya, fokuserat på musik, kultur och mode.

Sebastian Lönnlöv
Uppdaterad
Publicerad

En pojke växer upp i Kenya med relativt rika föräldrar. Han har samma namn som författaren – och till synes samma liv. Hela tiden går han vilse i mönster, i språket och i sig själv. Världen tillhör honom inte, den följer andra vägar än hans egna känslor och tankar. ”Jag står alltid och ser på människor som djärvt gör saker, uppmanade av ord. Jag kan bara följa dem. Det verkar inte som om de snubblar och faller genom hål som deras övertygelse inte ser.”

Barnperspektivet är starkt när omgivningen beskrivs som något så svårt att förstå, eller få förståelse från, men främlingskapet går heller inte över när pojken växer upp. I en era av kommersialism finns inget utrymme för titelns hot och löfte om att beskriva de platser som antingen saknas eller exotifieras i böckerna han slukar. Först efter djupa depressioner och oavslutade universitetsstudier når han så småningom framgång som det han egentligen vill vara: författare.

Laddar…