I Bagarmossen vårdas radhusidyllen

Radhusen på Riksrådsvägen byggdes för hemmafruar med ett öga på barnen och det andra på steken i ugnen. I dag, när området firar 50-årsjubileum, är invånarna jämställda familjer med arkitekturintresse och bra ekonomi. Men den kulturskyddade exteriören är fortfarande densamma.

Publicerad
Hos Birgitta Sandberg lever fortfarande 1950-talet. ”Det enda som är Ikea här är det där datorbordet som min man svor ve och förbannelse över”.

Hos Birgitta Sandberg lever fortfarande 1950-talet. ”Det enda som är Ikea här är det där datorbordet som min man svor ve och förbannelse över”.

Annons

Morgonsolen silas genom höga tallar och ner över radhuslängorna på Riksrådsvägen, mitt mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Den landar på köksbordet på nummer 56, hemma hos Birgitta Sandberg, och lyser upp hela rummet: den vinklade väggen mot hallen, de milt rosagröna tapeterna med gammaldags blommotiv och de 70-talsbruna detaljerna på köksskåpen.
– Det är det jag älskar mest av allt, ljuset, säger 81-åriga Birgitta Sandberg och pekar på strålarna som letar sig tvärsigenom huset.
Den kärleken har fått henne att stanna i 50 år. Redan innan den sista tegelstenen lades på plats 1956, var hon och hennes man här, såg sig omkring och blev förälskade. De reserverade sitt hus och så fort byggarbetarna lämnade området flyttade familjen in. Nu är de fem barnen medelålders och maken inte längre i livet, men Birgitta Sandberg har inte en tanke på att flytta. Det är förståeligt. Riksrådsvägen anses nämligen vara ett av Sveriges mest unika radhusområden från 1950-talet.
I dag firas 50-årsjubileet med öppet hus i området. Vem som helst kan komma hit, gå på guidade turer i några av husen – bland annat Birgitta Sandbergs – och delta i olika aktiviteter. Allt på 1950-talstemat, förstås.

När husen byggdes hade den stora radhusutredningen just genomförts och man ville marknadsföra radhuset som ett bra alternativ för barnfamiljer. Man ville också höja dess status som boendeform eftersom de flesta hellre köpte fristående småhus.
Då föddes idén till Riksrådsvägen: radhus i hyresrättsform som var specialritade för att underlätta vardagen för stressade mammor och hemmafruar. Planlösningen skulle vara öppen så att de kunde ha koll på lekande barn samtidigt som de skötte hushållet.
Materialvalen var praktiska och i köket fanns smarta lösningar som brödsmuleuppsamlare under skärbrädan och värmetåliga asbestbänkar där man kunde ställa heta grytor.
Arkitektparet Léonie och Charles-Edouard Geisendorf tog itu med arbetet. Han var en av männen bakom utredningen, medan hon hade arbetat med den legendariske arkitekten Le Corbusier och ritat flera byggnader runt om i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons