Onaturligt hemligt om naturviner

Systembolaget bemödar sig att ligga i framkant och tar in så kallade naturviner i sitt exklusiva släpp. Men de kallar dem inte för naturviner. Snarast låtsas de som att de inte finns.

Publicerad
CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Annons
CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nu på måndag den 2 april lanseras ett sextiotal exklusiva nyheter på Systembolaget. Det är tur att det inte är den 1 april för då hade du aldrig trott på följande: bland dessa exklusiva viner döljer sig arton så kallade naturviner. Men Systembolaget talar inte om vilka de är. Och de vet inte ens om de kan kallas naturviner.

Sanningen är att det inte finns någon definition av naturvin. Ändå väljer Systembolaget att lansera dessa viner i all hemlighet tillsammans med vanliga exklusiva viner – utan att du vet vilka som är vilka.

Tanken från Systembolaget var måhända god. De vill ligga i framkant av trenderna och erbjuda en vintyp som det surras mycket om bland vinentusiaster (även SvD har skrivit om naturvin flera gånger). Men där en importör i princip själv kan bestämma vad som är naturvin är det inte lika lätt för Systembolaget. Ett statligt detaljhandelsmonopol får inte slira på sanningen.

Annons
Annons

Ändå tog de ett beslut att lansera naturviner. Men någon offertförfrågan blev det inte då naturvin enligt deras egen webbplats lämnar fältet fritt för tolkning. De frågade helt enkelt importörer som säger sig producera naturvin och bad dem leverera prover. Sedan ville Systembolaget inte tala om vilka viner i lanseringen som är påstådda naturviner.

När dessa märkliga omständigheter uppdagades för oss vinskribenter blev vi minst sagt förbryllade. Resultatet blev att Systembolaget tog fram en lista till oss på vilka naturviner (baserat på importörens tolkning) som slutligen fanns med i lanseringen. Listan är dock inte för officiell publicering. Men på Systembolagets webbplats kommer dock importörerna själva kunna ange om de tycker att vinet ska kallas naturvin.

Låter det förvillande? Jag håller med. Och man kan ju undra hur de förmenta naturvinerna i denna exklusiva lansering sedan valdes ut. Blindprovning? Nej, knappast med denna osannolika berg-och-dalbana av doft och smak. Själva säger Systembolaget att de vill visa upp vad de tycker är bra viner.

Vad är då ett naturvin? Det är ett vin som görs utan hjälp av tillsatser och med minimal mänsklig styrning. Problemet är att vin som man släpper lös sällan är vin speciellt länge. Det omvandlas då till vinäger. Det är som på 1700-talet då viner bara kunde drickas lokalt. Så fort de transporterades hände det konstiga saker med smaken.

Nu ska jag inte vara orättvis. Bland de viner i lanseringen där importören kallar det för naturvin finns flera som är fantastiskt bra. Av de arton som jag provade var dock sex fjärran från att vara prisvärda. Åtta låg på gränsen. Av de fyra toppvinerna rekommenderar jag tre nedan. Den fjärde är en Barbera för 178 kr (nr 90034).

Tycker du att jag är futtig när bara fyra av arton viner kan rekommenderas? Det må vara hänt. Jag vet att många naturvinsvänner tycker att jag inte fattar något. Andra påstår att min smakpalett är totalförstörd av alla helt vanliga viner med sina påstådda giftigheter.

Själv måste jag i så fall tillstå att jag har svårt för stickiga oxidtoner eller råa animaliska dofter med hårda träiga avslutningar. Visst finns det naturviner som är helt fantastiska upplevelser av egna smaker och dofter.

Det vore kul att höra hur du som konsument upplever det. Fråga i butiken efter de nya naturvinerna (de bör veta). Lova bara att rapportera till mig vad du får för svar, och inte minst vad du själv tycker om vinet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons