Dyrt för bilister att nå klimatmålen

Det kan bli dyrt att köra bil i Stockholmsområdet. Trängselavgiften skulle behöva ligga på 210 kronor om dagen år 2030 för att klara klimatmålen, visar nya beräkningar.

Publicerad
Jens Gybo, 37 år, dykare, Delsbo:
– Det går ju inte. Så svåra problem kan man inte lösa med avgifter.
Bättre att ta ut det skattemässigt, och bygga ut kollektivtrafiken.

Jens Gybo, 37 år, dykare, Delsbo: – Det går ju inte. Så svåra problem kan man inte lösa med avgifter. Bättre att ta ut det skattemässigt, och bygga ut kollektivtrafiken.

Foto: LARS PEHRSON
Håkan Alderhorn, 58 år, Tullinge:
– 210 spänn, det är hiskeligt mycket. Då känns klimatmålet plötsligt som något vi inte grejar. 60 kronor är redan för mycket för många.

Håkan Alderhorn, 58 år, Tullinge: – 210 spänn, det är hiskeligt mycket. Då känns klimatmålet plötsligt som något vi inte grejar. 60 kronor är redan för mycket för många.

Foto: LARS PEHRSON
Filippa Henkow, 21 år, Lidingö:
– Det låter som en väldig höjning. Så länge trängselskatter går till miljön behövs de. Det är väldigt viktigt att vi klarar miljömålen.

Filippa Henkow, 21 år, Lidingö: – Det låter som en väldig höjning. Så länge trängselskatter går till miljön behövs de. Det är väldigt viktigt att vi klarar miljömålen.

Foto: LARS PEHRSON
Barbro Norström, 63 år, Lidingö:
– Det var häftigt. Det är klart att vi ska tänka på miljön i första hand. Vi kanske inte behöver använda  bilen som vi gör i dag.

Barbro Norström, 63 år, Lidingö: – Det var häftigt. Det är klart att vi ska tänka på miljön i första hand. Vi kanske inte behöver använda bilen som vi gör i dag.

Foto: LARS PEHRSON
Birgitta Högberg, 65 år, Lidingö:
– Om trängselavgiften ska ha effekt så måste den svida lite.  Man kan inte alltid ha system  som tar individuella hänsyn.

Birgitta Högberg, 65 år, Lidingö: – Om trängselavgiften ska ha effekt så måste den svida lite. Man kan inte alltid ha system som tar individuella hänsyn.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

60 kronor per dag är det maxbelopp som bilister måste betala per dygn för att köra i Stockholms innerstad. Men om klimatmålen för regionen ska klaras krävs det betydligt kraftigare trafikavgifter än idag. I beräkningar som gjorts av regionplanekontoret, RTK, landar maxavgiften på 210 kronor per dygn för bilister som pendlar över länet år 2030 – motsvarande 150 kronor i dagens penningvärde. Dessutom tillkommer en 30-procentig höjning av kilometerkostnaden som drabbar alla länets bilister, och som kan tas ut som bränsleskatt.

–Underlaget har gjorts för att se om det finns förutsättningar att nå miljömålen även om man bygger ut transportsystemet, säger Ann-Charlotte Alvehag, projektledare för analysen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons