ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Periferin steg in i världens centrum

UTBLICK De kostsamma krigen efter 11 september och de skuldtyngda ekonomierna sätter gränser för västvärldens inflytande. Samtidigt aspirerar Indien, Kina och en rad andra länder på en roll som betydande aktörer på den globala scenen.

Henrik Chetan Aspengren
Publicerad
Annons

Den 11 september 2001 var en sorgens och vredens dag också i Indien. Bland dem som dödats i al-Qaidas attentat i New York och Washington fanns 41 indiska medborgare. Indiens premiärminister, Atal Behari Vajpayee, försäkrade samma dag president George W Bush om sitt lands helhjärtade stöd. Pressröster från Delhi var angelägna om att framhålla Indiens vänskap med USA.

Särskilt lyftes den värdegrund fram som de två demokratierna ansågs dela. Gång på gång under de påföljande dagarna i mitten av september 2001 skulle indiska ledarskribenter likställa sitt stöd för Amerika med att de, med deras egna ord, gick till den civiliserade världens försvar. Det var som om man i indisk press ville försäkra sig om att inte kopplas ihop med barbariet vid landets gränser: teokratier, diktaturer och nästan havererade stater.

Laddar…