”Viktigast är att tårtan blir god”

Elliot är känd bland många barnfamiljer runt om i landet. Han har ett Instagram-konto där han bakar och en tv-serie om sitt liv.

Greta Hansson Vikström
Publicerad
Elliot bakar sin alldeles egna midsommartårta! (Receptet finns längre ner i texten). Foto: Ari Luostarinen

Elliot bor i Katrineholm med sin mamma, pappa och lillebror. Elliot tycker om att bygga olika fordon av lego, spela fotboll på gräsmattan och gunga i trädgården. Men mest av allt gillar han att baka med sin pappa.

– Vi började lägga upp bakfilmer på Instagramkontot när Elliot var ett och ett halvt år. Det första vi gjorde var pannkakor. Han var egentligen lite för liten, men jag hjälpte honom så det gick bra, säger pappa Oscar.

– Ja, då var jag väldigt liten och jag kunde inte prata. Då kunde jag bara säga butta butta butta bä, skrattar Elliot.

Nu har de publicerat 150 bakfilmer på Instagramkontot.

Elliot sitter alltid på brödburken när han bakar. Och han har aldrig trillat ner! Foto: Ari Luostarinen

Vad är roligast med bakning?

– Att man får provsmaka smeten såklart. Det tråkigaste är att städa undan när vi är klara. Det får mamma göra, säger Elliot.

Elliot gör annat i köket också. Han har bland annat gjort rabarbersaft. Det kan man se på SVT Play, i serien ”Hemma hos Elliot”. Men saften blev lite speciell.

– Jag hade i blå karamellfärg, så den blev helt blå, säger Elliot.

Elliot har crouzon syndrom. Det är ingenting som familjen pratar om särskilt mycket för de tycker inte att det behövs. De vill bara att alla ska förstå att Elliot är precis som alla andra barn, men att han ser lite annorlunda ut.

Nu är det dags att baka midsommartårta! Fram med ingredienserna. Elliot tvättar händerna, sedan sätter han sig på köksön och slickar grädde från en sked.

Att spritsa grädde kräver mycket snits – det har Elliot! Foto: Ari Luostarinen

Vad är viktigast när man bakar en midsommartårta?

– Att den blir god, säger Elliot.

– Ja, man måste smaka av ofta, precis som riktiga kockar gör, säger pappa Oscar.

De tar fram en rosa bunke att blanda vaniljkrämen i.

– Jag tycker att rosa är fint. Det är min favoritfärg, men också röd, gul och blå, säger Elliot.

Det ska vara två deciliter mjölk till vaniljkrämen. Elliot måttar upp det i decilitermåttet.

– Det här är nog 100 gram mjölk, säger han.

Elliot har lärt sig att göra fart själv och gungar både snabbt och högt. Lillebror Oliver gillar också att gunga. Foto: Ari Luostarinen

Sedan tar pappa fram vågen och så väger de mjölken.

– 96 gram är det. Du sa ju 100. Det var jättenära! Elliot är jättebra på siffror. Det kan bero på att han bakat så mycket och vi har mätt smör och andra
ingredienser, säger pappa Oscar.

När vaniljkrämen är färdig brer Elliot ut den på tårtan. Sedan smakar han lite.

– Mmm, det smakar vanilj. Det var gott.

I trädgårdens lekstuga har Elliot ett kafé. ”Alla kakor, kaffet och teet är gratis i mitt kafé”, berättar han för reportern som är på besök. Foto: Ari Luostarinen

Andra lagret på tårtan fylls med grädde och jordgubbsbitar. Sedan är det dags att dekorera ovansidan. De spritsar på grädden och Elliot lägger snyggt och prydligt på jordgubbarna i mitten av tårtan. Sedan går han till dekorationslådan och hittar sju stjärnflaggor som han sätter högst upp på tårtan. Till slut lägger han på tre blommor från trädgården.

– Vilken fin tårta. Nu känner jag i hela kroppen att det är midsommar, säger mamma Hanna när Elliot stolt visar upp midsommartårtan för hela familjen.

– Den är supergod, men jordgubbarna är lite sura, säger Elliot när han smakat på sin tårtbit.

”Nu känner jag i hela kroppen att det är midsommar”, säger mamma Hanna när Elliot stolt visar upp tårtan för familjen. Foto: Ari Luostarinen

Så gör du Elliots midsommartårta!

Ingredienser

5 dl grädde

Marsansås/vaniljkräm (så att det räcker till ett lager i tårtan)

En ask färska jordgubbar

Tredelad tårtbotten

Sylt (om man vill)

Gör så här

1. Vispa grädden.

2.  Lägg tårtbotten nr 1 på en tallrik.

3.  Gör i ordning vaniljkrämen. Häll på -krämen och bred ut
så att tårtbotten täcks ordentligt.

4. Lägg på tårtbotten nr 2. På med sylt (om du vill), grädde och tunt skurna jordgubbsbitar.

5. Lägg på tårtbotten nr 3.

6.  Häll den vispade grädden som är kvar i en sprits och börja spritsa på sidorna och sedan på tårtan.

7. Lägg hela jordgubbar i en hög mitt på tårtan. Sätt jordgubbar på sidan av tårtan och lägg även på
fatets kant.

8. Pynta med blommor och/eller flaggor.

Lässugen i sommar? Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons