Sommarläsning – 7 boktips för unga

Sommar innebär inte bara sol och bad, utan även möjligheten att dyka ner i en bok och försvinna in i en annan värld för en stund. SvD Läs & Skriv frågade sju barn- och ungdomsboksbloggare om lästips inför sommarlovet.

Publicerad
"Om jag var din tjej" av Meredith Russo.

"Om jag var din tjej" av Meredith Russo.

Foto: Kalla kulor förlag.

1 / 7

"Om jag var din tjej" av Meredith Russo. Foto: Kalla kulor förlag.

Hej Karin Karuchka Kristiansen på Bokfreak. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "Om jag var din tjej" av Meredith Russo. Den handlar om en person som föds med namnet Andrew, men som tidigt vet att hen egentligen är en tjej och vill heta Amanda. Det är en speciell bok. Det är en supertraditionell high school-bok och många gånger ganska förutsägbar. Men, det finns verkligen ett men, för denna berättelse tar samtidigt upp superviktiga saker och vågar bryta mot normer och vill få läsaren att tänka och ifrågasätta. Så detta är alltså en bok för alla som gillar en lättillgänglig kärleksroman på Sarah Dessens-vis, men även för de som gillar nytänkande och mer David Levithan-aktiga böcker.

Vad kan man läsa om på Bokfreak?

– Bokfreak är en bokblogg för unga mellan 10 och 20 år. Vi är fyra biliotekarier; Caroline, Maria, Karin-Karuchka och Pernilla som recenserar och tipsar böcker, men skriver också om annan typ av kultur för unga.

Läs mer på Bokfreak.

"Jack" av Christina Lindström.

"Jack" av Christina Lindström.

Foto: B Wahlströms förlag.

2 / 7

"Jack" av Christina Lindström. Foto: B Wahlströms förlag.

Hej David Lundgren på Old adult reads young adult. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– Sommarens bästa tips från mig är Christina Lindströms senaste, ”Jack”. En fantastiskt fin kärlekshistoria ur en gymnasiekilles perspektiv (bara det är ovanligt!), men samtidigt med ett djup och ett allvar då han inte varit guds bästa barn och nu konfronteras med sitt förflutna. Fantastiskt språk och extremt trovärdigt från en Sveriges absolut bästa ungdomsförfattare!

Vad kan man läsa om på Old adult reads young adult?

– OArYA handlar, som namnet antyder, om en vuxen man som läser ungdomsböcker och därigenom vill erbjuda ett unikt perspektiv på den litteratur som fullkomligt överöst oss de senaste åren, både när det gäller böcker men även film och liknande. Min ambition är att bloggen ska vara lite roligare, lite strängare och snäppet vassare än andra bokbloggar.

Kolla in Davids blogg här.

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund.

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund.

Foto: Annorlunda förlag.

3 / 7

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund. Foto: Annorlunda förlag.

Hej Katja Gilham på Bokhuset. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "Trilogin om Systemet" av Anna Jakobsson Lund. För att det enda som är bättre än en fantastisk bok är två fantastiska böcker. "Tredje principen" och "Aldrig ensamma" får sitt avslut i september när "Enda vägen" släpps. Perfekt sommarläsning, för att därefter välkomna hösten med avslutet på trilogin. Det är en dystopi som skiljer sig från övriga på marknaden, som utmanar lite mer och som vill lite mer. Det känns fräscht, nyskapande och smart. Författaren har skippat klichéerna och litar på läsaren, något jag verkligen uppskattar.

Vad kan man läsa om på Bokhuset?

– På Bokhuset har jag fokus på lästips och bokprat för unga vuxna, med extra inrikting på fantastikgenren. En oas av tonårsförälskelser och zombieapokalyser, med målet att öka läslusten och läsglädjen för unga.

Fler tips hittar du på Bokhuset.

"Du, bara" av Anna Ahlund.

"Du, bara" av Anna Ahlund.

Foto: Rabén & Sjögren.

4 / 7

"Du, bara" av Anna Ahlund. Foto: Rabén & Sjögren.

Hej Karl Modig på Debutantbloggen. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "Du, Bara" av Anna Ahlund! Det är en rolig och gripande bok om John som blir kär i killen som hans syster redan har paxat. En bok om att det inte går att bestämma vem man blir kär och hur komplicerat men ändå underbart kärlek kan vara. Och, för att citera baksidan på boken, ”en hel del sex.” Men det blir aldrig tillkrånglat eller bara snusk, det är en genuin skildring av hur det är att vara tonåring och försöka förstå sin omgivning. Den är uppdelad i korta kapitel vilket gör det nästan omöjligt att lägga ned den, man vill alltid veta vad som händer sen!

Vad skriver du om på Debutantbloggen?

– Där skriver jag, tillsammans med fyra andra debuterande författare, om mitt år som debutant. Allting från releasepartyn och signeringar till skrivtips och hur det känns att hålla sin bok för första gången. Just nu skriver jag en hel del om superhjältar och om vad som är rimligt och inte rimligt i historier.

Läs mer på Debutantbloggen.

"Zombiefeber" av Kristina Ohlsson.

"Zombiefeber" av Kristina Ohlsson.

Foto: Lilla Piratförlaget.

5 / 7

"Zombiefeber" av Kristina Ohlsson. Foto: Lilla Piratförlaget.

Hej Viktoria Thornberg på Kulturkollo. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "Zombiefeber" av Kristina Ohlsson passar verkligen perfekt som sommarläsning. En lång, stekhet getingsommar full av zombier och mysterier. Super för de tio-elvaåringar som gillar läskigheter. Detta är första delen i Ohlssons nya trilogi efter succén med "Glasbarnen". "Mysteriet på Hester Hill" från i höstas är också värd att kollas in. Gillar att det även finns en viss tidsreseaspekt i den.

Vad kan man läsa om på Kulturkollo?

– Kulturkollo är ett bloggkollektiv med åtta bloggare som skriver om kultur i alla dess former. Vi blandar högt och lågt, nobelpristagare med vardagsfunderingar, barnböcker, tv-program, aktualiteter med hundraåriga luntor. Varje vecka skriver vi utifrån ett nytt tema, och vår största styrka är vår bredd.

Kolla in fler boktips på Kulturkollo.

"Pax"-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell.

"Pax"-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell.

Foto: Bonnier Carlsen förlag.

6 / 7

"Pax"-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Foto: Bonnier Carlsen förlag.

Hej Andreas Ljungström på Tentakelmonster. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "PAX"-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell. De handlar om de utvalda bröderna Alrik och Viggo som måste bekämpa de onda krafter som släppts lösa i den lilla staden Mariefred. Här ryms både realism och magi, men också en del läskigheter. Böckerna är lättlästa, men ändå tillräckligt avancerade för att passa både ung och gammal. Det har hittills släppts sex delar i serien så det finns att göra för den som uppskattar spännande urban fantasy. Dessutom är illustrationerna av Henrik Jonsson superläckra och sätter extra krydda till berättelserna.

Vad skriver du om på Tentakelmonster?

– Tentakelmonster är en blogg om populärkultur, det vill säga litteratur, film och tv, bland annat. Helst skriver jag om sånt som ofta beskrivs som lite mer obskyrt. Bloggtexter om allt från tidsresande superhjältar till slafsig splatterskräck förekommer. Intryck och omdömen varvas med personliga författarintervjuer och bloggföljetånger.

Läs mer på Tentakelmonster.

"Innan helgen är över" av Kerstin Lundberg Hahn.

"Innan helgen är över" av Kerstin Lundberg Hahn.

Foto: Rabén & Sjögren.

7 / 7

"Innan helgen är över" av Kerstin Lundberg Hahn. Foto: Rabén & Sjögren.

Hej Annika Edlund på Barn- och ungdomsboksbloggen. Vilken bok tycker du att man ska läsa i sommar?

– "Innan helgen är över" av Kerstin Lundberg Hahn. Den handlar om Stella, Jorun och Herman som de sista skälvande dagarna på sommarlovet åker till sommarstugan i Vitnäset. På vägen inträffar något som förändrar hela vistelsen. Det här är en riktig bladvändare, där klumpen i magen växer och man lider och våndas med Stella. De övernaturliga inslagen spelar en viktig roll men är inte det läskigaste. Verkligheten är det som skrämmer mest tycker jag. En realityrysare av rang.

Vad kan man läsa om på Barn- och ungdomsboksbloggen?

– Här skriver jag tips om nya barn- och ungdomsböcker. Bara de böcker som jag själv tycker är bra. Inga sågningar.

Kolla in Annikas blogg här.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons