Folkhälsomyndigheten överväger tredje dos

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsmyndighetens Johan Carlson. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsmyndighetens Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Vaccinationsarbetet rullar på i snabb takt och prognosen ligger fast, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens pressbriefing på temat vaccin. Inom de närmsta dagarna kommer 50 procent av Sveriges befolkning ha fått den första dosen – men det finns fortsatta orosmoln.

Publicerad
Annons

Lena Hallengren inleder pressträffen.

– Vaccinationsarbetet rullar på i snabb takt, och Folkhälsomyndighetens prognos om att alla ska ha fått minst en dos den femte september ligger fast, säger Hallengren.

Inom de närmaste dagarna kommer 50 procent av Sveriges befolkning fått första dosen. Nästan var fjärde vuxen är färdigvaccinerad.

– Totalt har över sex miljoner vaccineringar utförts hittills, säger Hallengren.

Regeringen strävar efter en jämlik vaccinering och har gjort flera insatser för det, bland annat på Rosengård i Malmö. Det finns fortfarande en skillnad i vaccinationstäckningen bland utrikefödda och de som är födda i Sverige.

– Det finns skillnader kvar, men de har minskat betydligt och vi är på rätt väg.

Sverige kommer låna ut vaccindoser av Janssens vaccin till Cypern och Island, som har bett om att få låna. Folkhälsomyndigheten bedömer att vi kan undvara de doserna.

Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation, tar vid. Hon säger att ambitionen är att kunna vaccinera i den takt vi håller i dag även under sommaren.

Annons
Annons

– Under juli kommer det antagligen vara fler som vaccineras med sin andra dos, säger Marie Morell.

Hon bedömer det som att vaccinationerna är väldigt lyckade i alla regioner.

– Det är många som ligger bakom det här, det är ovärderliga krafter. Det är många som kommit in och jobbat extra fast de kanske jobbar med annat eller har pensionerat sig, säger hon.

Regionerna har en tät samverkan med olika aktörer för att allt ska fungera. Hur långt man kommit i respektive region med vaccinationerna beror bland annat på hur befolkningsstrukturen ser ut – i de regioner med äldre invånare, exempelvis Vadstena, har man kommit längre än där många yngre bor.

– Det är viktigt att gå in på sin lokala 1177-sida för att få information om vad som gäller där man själv bor, säger hon.

Marie Morell uppmanar till att anpassa sommarplanerna så att man kan ta sin vaccindos på hemmaplan. Hon uppmanar också till att fortsätta hålla i de restriktioner som finns för att inte få en ökad smittspridning under sommaren, något som även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson poängterar.

Trots den minskade smittspridningen finns orosmoln, och då främst i form av Delta-varianten, tidigare kallad den indiska mutationen. Den största smittspridningen pågår just nu hos yngre åldersgrupper. Delta-varianten är också en anledning till att Folkhälsomyndigheten kommer se över en eventuell tredje dos för att stärka skyddet, framför allt för sårbara grupper.

– Det är viktigt att alla som erbjuds en andra dos tar den, inte minst med tanke på de varianter som sprids, säger Johan Carlson.

Annons
Annons

För fem månader sedan fick den första personen i Sverige vaccin.

– Det är en stor bedrift att nu snart 50 procent är vaccinerade och det är en milstolpe att glädjas över, säger Johan Carlson.

Även han återkommer till att skillnaden mellan utrikesfödda och de som är födda i Sverige nu har minskat.

– För att öka vaccinationstäckningen fortsätter de specifika informationsinsatserna, säger han.

Bland annat finns det en nationell telefonlinje med tolv olika språk dit man kan ringa för att få information.

– Vi har en chans att trycka ned smittspridningen till låga nivåer, att hålla i och hålla ut och vaccinera sig är avgörande, säger Johan Carlson.

Under gårdagen kom WHO med uppmaningen om att inte resa utomlands i sommar. UD kommer inte ändra sina rekommendationer, men Johan Carlson säger att det är viktigt att följa de råd och restriktioner som gäller dit man tänker åka. Hallengren säger också att det är viktigt att ha en plan för hur man ska göra om man blir sjuk i covid och är utomlands på semester – då ska man veta hur man tar sig hem smittsäkert, eller ha möjlighet att stanna på orten tills man är frisk.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons