ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Helt vanliga bögar

”Looking” är en av årets mest omtalade tv-premiärer – och något så ovanligt som en serie där alla huvudpersoner är gay. Erik Augustin Palm träffar skaparna av serien som står för en ny sorts skildring av både bögar och San Francisco.

Publicerad
Annons

När tidskriften The Advocate härom veckan publicerade sin årliga lista över USA:s gayest cities hamnade San Francisco på plats 11 av 25. Placeringen upprörde många i staden som är känd som landets gaymecka. The City by the Bay har historiskt sett varit USA:s huvudsakliga centrum för hbtq-kultur.

Det var här som bostadsområdet Castro under 60- och 70-talen utvecklades till världens främsta gaydestination, med USA:s första öppet homosexuella folkvalda politiker, Harvey Milk. Det var här regnbågsflaggan skapades och första gången fladdrade i vinden 1978. Och det är härifrån kampen för hbtq-rättigheter har fortsatt utgå under decennierna, med bland annat de banbrytande (men annullerade) giftermålen 2004, som bidrog till att gayäktenskap har legaliserats här och i andra delstater.

Laddar…