Ingen kan springa ifrån oturen

OFLAX. Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Om du har tur. Det finns gränser för hur friska vi kan bli genom att leva sunt. Otur är nämligen den viktigaste orsaken till all sjukdom, påpekar den norske läkaren Ståle Fredriksen.
– Vi måste sluta tänka att människor har blivit sjuka genom oansvarig livsföring och visa barmhärtighet. Vi kan själva behöva den.

Publicerad
På löpbandet. Hälsohetsen förföljer oss överallt. I tidningar, tv, vid fikabordet på jobbet. Många ställer stora krav både på sig själva och andra.
– Vi talar om friska och sjuka som om vi är fast i gamla religiösa föreställningar. Vi förtjänar varken vår hälsa eller vår sjukdom, menar den norske läkaren Ståle Fredriksen.

På löpbandet. Hälsohetsen förföljer oss överallt. I tidningar, tv, vid fikabordet på jobbet. Många ställer stora krav både på sig själva och andra. – Vi talar om friska och sjuka som om vi är fast i gamla religiösa föreställningar. Vi förtjänar varken vår hälsa eller vår sjukdom, menar den norske läkaren Ståle Fredriksen.

Annons

HAMAR – Livet är inte rättvist, säger Ståle Fredriksen och slår ut med armarna.
Vi talar om friska och sjuka som om vi är fast i gamla religiösa föreställningar, menar han. Vi förtjänar varken vår hälsa eller vår sjukdom. Det är inte så att den som levt syndigt med fet mat, cigarretter och utan motion straffas, medan den som har en sund livsstil välsignas med ett långt och friskt liv.

Cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar beror huvudsakligen på vad Ståle Fredriksen sammanfattar som ”uflaks”, otur. Visst kan vi må bättre redan i nuet av att leva hälsosamt och vi kan minska framtida risker till viss del, men vi måste acceptera att faktorer utom vår kontroll har den största makten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons