ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Satsa på bra ”lagomvin”

Mingelfest, gårdsparty, firmafest, studentskiva – det är mycket fest på våren och det brukar gå åt en hel del vin. Det ska vara gott, passa till mycket men inte kosta skjortan.

Jens Dolk
Publicerad
Annons
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Vårbuffé

10 härliga recept som räcker till många gäster.

Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Bufféfråga

Matmängd till buffén? Hur räknar man?
Ingrid listar med gram per person

Annons
Annons

TID FÖR FEST

Den lite förenklade regeln lyder: Välj ”lagomviner” – lagom med frukt, lagom med syra, lagom med strävhet. Allroundviner med andra ord, viner som många kan uppskatta och som passar till det mesta. Titta på de små smakklockorna som finns på Systembolaget och undvik viner som har alltför mycket av något.

Två goda ”lagomviner” är Pulpit Rock Chenin Blanc Sauvignon Blanc från Sydafrika på vita sidan och Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon från Australien på den röda. Bägge fungerar såväl till mat som till att dricka både före och efter.

Men varför bara servera ett vin? Om man har en buffé med en massa olika rätter kan man mycket väl göra likadant med vinet. Ställ upp en laddning olika flaskor på buffén, eller rada upp ett antal boxar, och låt gästerna välja själva efter egen smak, sinnesstämning och vad de har på tallriken. Bra också med olika viner eftersom en del inte tål vitt och andra inte rött. Och glöm inte de alkoholfria alternativen!

Och så ett litet tips. Ska ni servera både rött och vitt till en buffé så gör ni klokast i att köpa mer av det röda. Svensken dricker helt enkelt mer rött än vitt, oavsett om det är både fisk och kött på buffén och oavsett om det är solsken eller regn.

Det låter kanske för enkelt för att vara sant, men har man en blandad meny med olika rätter kan rosé vara svaret, om man bara vill servera ett vin. Rosén förenar ju lite av det bästa av två världar – det vita vinets fräscha friskhet och det lite mer smakrika från det röda. Det fungerar både som drink och till maten. Två av de lite billigare roséfavoriterna denna sommar är Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz från Spanien och Portico Rosé från Portugal.

Annons
Annons

Lite gott bubbel måste man väl också unna sig i dessa festtider. Jag tipsar gärna om en ny god Cava, Albet i Noya Petit Albet Brut, som dessutom har en rysligt snygg etikett. Det blir en perfekt start på festen.

Visst vore det perfekt med ett vin som passade till allt – ett riktigt buffévin. Men dessvärre är det inte så enkelt. I alla fall inte om man vill att maten ska passa så bra som möjligt till vinet, eller tvärtom. Det är heller inte alltid bara maten som styr. Kanske ska vinet även funka som fördrink och som mingelvin efteråt.

Ett alltför friskt vitt vin, som kanske är jättegott till själva maten, är i så fall inte att rekommendera. Ska det drickas före och efter, utan mat, kan det kännas alltför friskt och upplevas som surt. Alltför mastiga och sträva viner är inte heller så bra. Även om de är jättegoda till maten kan det blir lite för mycket av det goda.

6 goda billiga bufféviner

Albet i Noya Petit Albet Brut

79:-, Cava, Spanien, 94217, Mousserande, Torra
Ekologiska bubblor. Trevligt, fräscht och smakrikt mousserande vin med höstäpplighet och citrus-grapeig syrlighet. Gott drinkbubbel.

Annons
Annons

Pulpit Rock Chenin Blanc Sauv

68:-, 2009, Sydafrika, 2068, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Gott läskande sommarvin i plastflaska. Fruktig och fräsch doft med tropisk ananas och mango fruktighet – funkar både som drink och till mat.

Palazzo Rosso

49:-, 2008, Apulien, Italien, 2009, Röda Mjuka & Bäriga
Gott billighetsvin med mogen mörk bärighet från sydligaste Italien. Lite lättare vin som är perfekt för mixade buffétillfällen då priset är viktigt.

Hidden Rock Petit Verdot Cab Sauv

56:-, 2009, South Eastern Australia, 12174, Röda Fruktiga & Smakrika
Fruktigt och gott med lite kryddighet och vanilj på toppen. Utmärkt att sippa på ensamt eller till inte alltför smakrika kötträtter.

Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz

57:-, 2008, Castilla y León, Spanien, 2951, Rosé
Fylligt solmogen körsbärig fruktighet med viss vinbärig syrlighet. God både som drink och till mat, gärna kryddstark sådan.

Portico Rosé

65:-, 2009, Beiras, Portugal, 94237, Rosé
God sommarsipprosé med rödbärig doft, solmogen lätt söt hallonsmultrig smak men också frisk fräsch syrlighet.

Annons