ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kritik mot tunnel under Saltsjön

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting är kritiska till regeringens förslag om en kombinerad t-bana och vägtunnel under Saltsjön. Den känsliga miljön i nationalstadsparken på Djurgården kan skadas. Även Naturskyddsföreningen ifrågasätter en vägtunnel, som de menar leder till ökad biltrafik.

Christina Wahldén
Publicerad

Regeringens förslag att koppla ihop bygget av tunnelbanesträckningen under Saltsjön med Östra länken finns med i de regionala diskussionerna. Men konsekvenserna riskerar enligt miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) att bli att den nya tunnelbanesträckningen inte når östra Södermalm och Hammarby sjöstad. Dessutom kan det bli problematiskt att motorvägen och tunnelbanan dras genom nationalstadsparken på Djurgården:

– Regionen efterfrågar mer kollektivtrafik och jobbar på att hitta bästa möjliga tunnelbanesträckning, medan regeringen fokuserar på en ny motorväg. Vi välkomnar satsningen på Stockholmsregionen men regeringen bör tänka om och inrikta sig på att fler kan ställa bilen och välja kollektivttrafiken. Det blir fel om man lokaliserar en tunnelbana utifrån var det ska gå en ringled, säger Gustav Andersson som menar att det finns ”stora brister” med regeringens förslag.

Laddar…