ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nio liv. Att övervinna livshotande trauman”Oläsbar om det inte vore för Höglunds charm”

Elisabet Höglund.
Elisabet Höglund. Foto: Patrik Österberg/TT

Elisabet Höglunds nya bok är mer av en blogg, med tankar nedskrivna spontant och utan ordning. Clara Block Hane läser ”Nio liv” och stör sig på upprepningarna och ältandet av sjukdomsförloppet.

Clara Block Hane
Publicerad
Annons

Det sägs att vi lever i en tid av offerkomplex som inte längre bara är en term för martyrskap, utan också för att skapa ett drabbande innehåll. Som Meghan och Harry hos Oprah, som vittnesmålen i ”Malou efter tio” och alla sommarprat som bygger på att svåra händelser leder till empati och beundran. Oklart förstås vem som är cynikern här – den som berättar eller den som menar att den som berättar gör det för egen vinnings skull.

I Elisabet Höglunds bok ”Nio liv – att övervinna livshotande trauman” dras tanken ett steg längre, för här handlar det om att vända livshotande sjukdom och svåra olyckshändelser till lycka och framgång. Frågan som ställs är varför vissa människor, som författaren själv, lyckas med det? Elisabet Höglund är en av Sveriges mer kända journalister, oförglömlig för sin ropande nyhetsrapportering i voluminös frisyr och för hur hon sopade mattan med hela ”På spåret”. ”Nio liv” är hennes åttonde bok och den andra om den akuta cancer med livshotande komplikationer som drabbade henne 2011.

Laddar…