Anders Tegnell: ”Liten risk att barn drabbas”
Ett år efter att WHO började kalla corona för en pandemi är det bland barn och unga viruset sprids mest i Sverige. Juniorreportern Nick intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell som tycker att informationen till barn kunde ha varit bättre.
Nick: Nu pekas barn och unga ut som gruppen där smittan ökar mest. Har ni underskattat barns del i smittspridningen?
– Nej, det tror jag inte. Men däremot, eftersom barn har varit ganska lite drabbade tidigare så syns det väldigt tydligt när det blir en ökning bland barn. Och den brittiska mutationen sprids lite bättre i alla åldersgrupper, säger Anders Tegnell.
Nick: Har Folkhälsomyndigheten gjort tillräckligt för att sprida barnanpassad coronainformation?
– Nej. Barn har inte varit de som har varit viktigast att nå med
information. Men vi hade kunnat vara mycket bättre på att även ge barn anpassad information, så att barn hade förstått bättre vad som höll på att hända.
Nick: Ett år efter pandemins start börjar grundskolor stänga. Varför först nu?
– För att det är jätteviktigt att skolor kan vara öppna så mycket som möjligt. Får man inte gå i skolan kan man råka ut för många dåliga saker, som att inte få jobb senare i livet. Men nu på slutet har vi haft så mycket spridning att vi ändå hamnar i att skolorna måste stänga, men så kort tid som möjligt.
Nick: Nu kommer rapporter om barn som blivit långtidssjuka – hur farligt är corona för barn egentligen?
– Väldigt ofarligt jämfört med hur farligt corona är för gamla. Sedan händer det, när så många blir sjuka som nu, att några enstaka barn får en allvarlig sorts sjukdom. Det är förstås jättetråkigt, men det är fortfarande en väldigt liten risk.
Nick: Är det verkligen bara enstaka barn?
– Först måste vi förstå hur många av barnen som utreds för misstänkt långtidscovid som verkligen har något som är kopplat till covid, det vet vi ju inte än. Det är ändå en väldigt liten andel som har drabbats så allvarligt.
Nick: Vad skulle du ha gjort annorlunda under året om du hade haft kunskapen du har idag?
– Det är svårt att säga. Kunskapen ändras så mycket hela tiden. Och väldigt mycket kunskap har vi fortfarande inte. Men vi hade kanske varit ännu duktigare på att utbilda och hjälpa de som jobbar på äldreboenden som har råkat illa ut.
Nick: Nu har rekommendationerna om munskydd utökats. Ska barn också ha munskydd?
– Nej, det tycker jag inte. Barn blir jättesällan sjuka och sprider inte heller sjukdomen speciellt mycket. Dessutom är det ganska svårt att ha munskydd. Man måste ta på och ta av det på rätt sätt och det är jobbigt att gå med munskydd hela dagarna.
Nick: Kommer barn också att vaccinera sig mot coronaviruset?
– Inte just nu, för de här vaccinen har man inte testat ordentligt på barn. Men det är inte alls otänkbart att vi framåt hösten börjar vaccinera även barn, när vi vet att vi har vaccin för barn som fungerar bra och är säkra.
Nick: Hur känns det att vara statsepidemiolog mitt under en pandemi?
– Det är spännande, utmanande och väldigt stressigt ibland.
Nick: Vem av statsepidemiologen och statsministern bestämmer vad under pandemin?
– Statsministern bestämmer egentligen allt. Vi gör som han säger. Sedan har Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att göra vissa saker och de gör vi.
Nick: Det är mycket hat i sociala medier som drabbar många barn. Du har också råkat ut för det. Hur känns det?
– Det är jättetråkigt. Jag tycker verkligen om att diskutera och tycker att det är jättebra att vi har olika åsikter och att vi kan prata om det. Men i sociala medier verkar det svårt att komma fram till att vi faktiskt kan tycka och tänka olika och ändå respektera varandra.
Nick: Har du blivit riktigt ledsen någon gång under pandemin på grund av detta?
– Ja, när näthatet började rikta sig mot mina barn. De fick också hotmejl under en period, det tyckte jag var väldigt tråkigt. Vi polisanmälde det så polisen fick utreda det hela.
Nick: När tror du att pandemin är över?
– Efter sommaren hoppas jag att vi har en ganska liten spridning i Sverige. Men tyvärr kommer viruset att fortsätta sprida sig i resten av världen under ganska lång tid och vi kommer nog vara i en pandemi under hela 2021.
Nick: Vad är det första du ska göra när pandemin är slut?
– Ta semester. Och sedan jobba med något helt annat än vad jag gör nu hoppas jag.
Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se