ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Lisa Irenius:

Blunda inte för kulturens ekonomiska styrka

Lisa Irenius

Det blev som väntat Tusse som tog hem finalen i Melodifestivalen igår kväll. Jag håller med SvD:s Ellinor Skagegård om att det var helt rätt låt som vann, Tusses insats är imponerande.

Ibland höjs röster om att public service inte borde ägna sig åt underhållningsjippon som Melodifestivalen. Men jag tycker att denna tävling har sin plats i SVT: det är tydligt hur det skapas en gemenskap runt den. Oavsett om man gillar den eller inte uppstår samtal om musik och även populärkulturell samtidshistoria, i Sverige och Europa.

På SvD:s kultursidor har vi i veckan skrivit om alltifrån Birgitta Trotzigs samlade skrifter och ”litteraturens slut” till konflikterna på nystartade nättidningen Bulletin.

Min söndagskrönika handlar om vad som händer med kulturen efter corona – och att det är olyckligt att vi i Sverige inte har bättre koll på hur mycket pengar som står på spel. Kultur ger inte bara självreflektion och livskvalitet, utan har också en stor ekonomisk betydelse.

Till sist: i förra veckans nyhetsbrev skrev jag uppskattande om Maja Lundes roman ”Przewalskis häst” – men Thomas Steinfeld gav ett annat perspektiv på kultursidorna i veckan. Han tycker att det är en dålig bok, som är så präglad av sina goda avsikter att den blir som en pamflett. Vi har alltså gjort mycket skilda läsningar, det är alltid intressant! Kanske en roman som passar för diskussioner i en bokklubb?

Ha en fin söndag!

Lisa Irenius
Publicerad