Lotta Lundgrens middagsfavoriter

Recept: Lotta Lundgren.
Recept: Lotta Lundgren. Foto: Pelle Bergström

I sin senaste kokbok presenterar Lotta Lundgren rätterna på sitt eget personliga sätt samtidigt som hon ger en annorlunda introduktion till ämnet vin. Här bjuder hon oss på några av sina läckra middagsrecept.

Publicerad
Speja
Foto: Speja
Annons

Pestobollar i tomatsås

Servera med nykokt pärlcouscous
4–5 portioner

Pestobollar

  • 600 g lammfärs
  • 6 msk grön pesto
  • 1 ägg
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl ströbröd

Tomatsås

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 förpackning finkrossade tomater (400 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 citron
  • 1/2 msk hallonbalsamvinäger
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk salt
  • Olivolja och svartpeppar

1. Smula ner lammfärsen i en bunke. Tillsätt pesto, uppvispat ägg, kanel, salt och ströbröd och blanda noga. Trilla smeten till stora bollar.
2. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor gryta. Riv eller finhacka vitlöksklyftorna och stek tills de tagit lite färg. Slå på tomat och vatten.
3. Riv med lätt hand zesten av hela citronen och pressa saften ur halva. Tillsätt tillsammans med vinäger och honung. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
4. Släpp ner pestobollarna i den puttrande såsen. Skaka lätt så att alla hamnar under ytan. Låt puttra ca 8 minuter eller tills bollarna är genomkokta. Servera med nykokt pärlcouscous.

Annons
Annons

Nudelsallad med krispig kyckling

4 personer

  • 2 kycklingfiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl panko (japanskt ströbröd)
  • 1 1/2 dl jordnötter
  • 200 g risnudlar
  • 1 gurka
  • 65 g babyspenat
  • 1 kruka koriander
  • Neutral olja
  • Salt

Dressing

  • 2 msk sesamolja
  • 3 msk limejuice
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk socker
  • 1 röd chili, finhackad

1. Banka ut kycklingfiléerna tunt. Salta lätt och klappa in vetemjöl. Vänd kycklingen i uppvispat ägg och därefter i panko.
2. Hacka jordnötterna, rosta dem i torr stekpanna. Koka upp rejält med väl saltat vatten i en stor kastrull.
3. Slå så mycket olja i stekpannan att det räcker 1/2 cm upp. Stek kycklingen frasig på båda sidor.
4. Lägg nudlarna i det kokande vattnet, ta kastrullen från värmen och låt stå 4 minuter. Skala och skiva gurkan och rör samman alla ingredienser till dressingen.
5. Slå bort kokvattnet i ett durkslag och spola av nudlarna med varmt vatten. Vänd nudlarna i dressingen, blanda med gurka och spenat och lägg upp på fat.
6. Toppa med kycklingen skuren i bitar, rostade jordnötter, koriander och ev limeklyftor.

Ravioli all’uovo

Den pastadeg som blir över kan plastas in och förvaras i frysen.
2 personer

Annons
Annons
  • 5 dl vetemjöl Tipo ”00” eller 2 1/2 dl vetemjöl och 2 1/2 dl durumvetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 1/4 dl olivolja
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 100 g parmesan
  • 250 g ricotta
  • 6 äggulor, kylskåpskalla

Sås

  • 30 g smör
  • 10 blad salvia
  • 1 dl pastavatten
  • 1 dl parmesan
  • Rostade pinjenötter och nymalen svartpeppar till servering

1. Blanda mjöl och salt, tillsätt ägg, olja och vatten och knåda till en deg (känns degen torr och smulig, blöt händerna med vatten och fortsätt knåda). Platta ut och vik ihop så många gånger du orkar. Dela upp degen i tre bitar, plasta in och låt vila i kylskåp en timme.
2. Ta ut en pastabit i taget, platta till med händerna och kör den genom pastamaskinen på grovlek 1. Vik dubbel och upprepa. Veva successivt ut degen till grovlek 6. När degen är lättarbetad och elastisk, veva ut den i långa pastaark och pudra undersidan med mjöl.
3. Ta ut sammanlagt tolv stora rundlar med samma diameter som pastaarkets maximala bredd. Täck med plastfilm, så att pastan inte torkar.
4. Riv parmesanen grovt och rör ihop med ricottan. Fördela ostblandningen på sex av pastarundlarna med en centimeterbred marginal i kanten. Gör en fördjupning i mitten och placera en äggula där.
5. Fukta kanterna med äggvita, lägg över en pastarundel, kupa handen över så att all luft pressas ut och förslut med fingrarna.

6. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta. Smält under tiden smöret i en stekpanna och tillsätt salviabladen.
7. Koka raviolin i prick 90 sekunder, ta upp med hålslev och lägg på fat.
8. Tillsätt 1 dl pastavatten till smör- och salviasåsen och vispa i parmesan. Slå såsen över raviolin, strö på pinjenötter, mal över svartpeppar och servera omedelbart.

Annons
Annons
Speja
Foto: Speja

Enkel fisksufflé

Foto: Speja

Alla tillbehör måste vara färdiga när sufflén tas ur ugnen.
4–6 personer

  • 4 ägg
  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 citron
  • 400 g fryst torsk, tinad
  • 1 dl riven parmesan
  • 1/2 tsk salt
  • Pressad potatis, smält smör, nyriven pepparrot och citronklyftor till servering

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form (3-liters) väl.
2. Separera äggulor från vitor – spara vitorna i en bunke och gulorna i en kopp.
3. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa i mjölken lite i taget. Koka upp. Riv och tillsätt citronzesten. Rör ner gulorna och ta av från värmen.
4. Koka upp väl saltat vatten och sjud fisken ca 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Mixa fisk, parmesan, salt och äggsås slätt.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Häll varsamt över allt i den smorda formen. Ställ in i ugnen 30–35 minuter eller tills fisksufflén rest sig och fått färg. Öppna inte luckan under gräddningen. Servera omedelbart med tillbehören.

Cheesecake med yoghurt och honung

8–10 bitar

Botten

  • 40 g smör
  • 100 g valnötter
  • 200 g havrekakor, valfri sort

Fyllning

  • 8 dl tjock (10 proc fett) grekisk yoghurt, naturell
  • 400 g cream cheese
  • 200 g vit choklad
  • 1 dl honung

1. Smält smöret och låt svalna. Krossa valnötterna lätt och rosta dem hårt i torr stekpanna. Kör nötter och kakor till fint smul i matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör till en smet.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten av en springform och tryck ut smeten. Ställ i frysen.
3. Rör samman yoghurt och cream cheese. Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Rör ner chokladen i yoghurtblandningen och blanda noga. Kyl det en timme. Bred ut fyllningen över kakbottnen.
4. Värm honungen i kastrull, ringla över tårtan och servera.

Recepten är hämtade ur ”Laga mig” av Lotta Lundgren, foto Pelle Bergström och Denise Grünstein. Albert Bonniers förlag.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons