”Låt ny humanitär grund gälla ensamkommande”

Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato.
Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato. Foto: Claudio Bresciani/TT, Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

En ny, humanitär grund i migrations­lagstiftningen bör formuleras så att den kan omfatta även ensam­kommande som inte når upp till kraven för permanent uppehålls­tillstånd enligt gymnasie­lagen. Det skriver Annie Lööf och Jonny Cato, C.

Publicerad
Annons

Runt om i världen flyr människor från krig och förtryck. Centerpartiet är stolt över att Sverige under många år tagit ett stort ansvar för att vara en fristad för de människor som behöver skydd. Under de senaste åren har dock tillfälliga lagar ersatt varandra och behovet av en mer långsiktig och hållbar migrationspolitik blivit allt tydligare. När nu den migrations­politiska kommitténs betänkande ska omvandlas till lagtext behöver en permanent migrationslagstiftning innefatta en ny, utökad humanitär skyddsgrund. Det är en viktig säkerhetsventil för att skapa en medmänsklig, rättssäker och rättvis behandling av människor och är bättre än justeringar av en bristfällig och temporär gymnasielag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons