ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

En port till havet. Brev från arabiska bögar

”Att Alesmaels bok måste skrivas är en skam”

Khaled Alesmael, född 1979 i Syrien, är författare och journalist. Han debuterade 2018 med romanen ”Selamlik” och mottog Sveriges Radios novellpris i år.
Khaled Alesmael, född 1979 i Syrien, är författare och journalist. Han debuterade 2018 med romanen ”Selamlik” och mottog Sveriges Radios novellpris i år. Foto: Pressbild

I Khaled Alesmaels nya roman återges nio berättelser om homosexuella män på flykt från förtrycket. Carl-Johan Malmberg har läst en viktig och poetisk skildring där varje människa har sin egen, särpräglade röst.

Carl-Johan Malmberg
Publicerad

När västvärldens tre stora monoteistiska religioner, judendom, kristendom och islam, under historiens gång mött homosexualitet har resultatet varit entydigt: våld mot de homosexuella. Det har tagit sig olika former, alltifrån förnekelse, förakt, förnedring till fängelse, tortyr, avrättning. I våra dagar är det fortfarande verkligheten i flera islamiska länder, särskilt de i Mellanöstern. Lagar och myndighetsutövning, religion och sedvänjor drabbar där främst homosexuella män.

Kvinnorna i muslimska samhällen har inte drabbats på samma sätt, förtrycket mot dem antingen de är heterosexuella eller homosexuella är inte mindre men annorlunda. Manlig homosexualitet ses av hävd som hotet mot vad manlighet ska och bör vara: manifesterad makt, synlig dominans, det icke-feminina. Bipolärt och hierarkiskt.

Laddar…