ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

The dissidentFilmen om Khashoggi – en nattsvart tragedi

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och journalisten Jamal Khashoggi.
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Nonstop Entertainment

Saudiarabiens fräckhet och nonchalans i behandlingen av journalisten Jamal Khashoggi är hårresande – men vi lever i en värld där det bara får låtsaskonsekvenser.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Det var länge många som fäste många och vackra förhoppningar vid MBS – den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Han var den unge maktspelaren i ett kungadöme där det länge var åldringarna som satt med alla korten. Han var klar över att det ensidiga oljeberoendet gjorde landets ekonomi sårbar, och han var tydlig i sin ambition att diversifiera; han var – kort sagt – i många iakttagares ögon ett efterlängtat löfte om förändring och modernisering.

När den sublimt oerfarne Jared Kushner skulle bedriva Mellanösternpolitik åt svärfar Donald Trump och behövde en hand att hålla i, fanns MBS där, beredd att vägleda och övertala. Hans extremt Iran-fientliga inställning rimmade väl med den förra amerikanska administrationens. Men i det längsta såg det faktiskt ut som om man kunde ha honom i möblerade rum; han ivrade för ett projekt som kallades Vision 2030, vars syfte var och rimligen fortfarande är att omvandla saudisk ekonomi och saudiskt samhälle till något som kan fungera när väl oljan är överspelad.

Laddar…