RecensionTv-serier

It's a sinBerusande lyckotripp – tills vännerna börjar dö

 Olly Alexander briljerar som Ritchie.
Olly Alexander briljerar som Ritchie. Foto: Ben Blackall/HBO Nordic

För Ritchie är tillvaron en enda lång fest – tills bekanta runtomkring börjar dö. ”It’s a sin” är en tragedi om London och aids-katastrofen, en slående vacker serie, både ömsint och rolig.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

När 19-åriga Ritchie tar färjan från Isle of Wight för att plugga juridik i London sticker hans pappa åt honom ett paket kondomer. ”Saker är annorlunda på fastlandet förstår du”, säger pappan med en menande blick: kom inte hem och berätta att du gjort någon med barn. Strax därefter slänger Ritchie kondomerna i Engelska kanalen. För saker må vara annorlunda på fastlandet, men han har ju inte åkt till London för att ligga med tjejer, eller ens plugga juridik: det är tidigt 1980-tal och han vill både bli skådespelarstjärna och ha sex med varenda kille i hela London, i alla fall en gång.

Väl på plats hittar han snabbt sitt gäng: Roscoe som lämnat föräldrahemmet i kjol, ögonskugga och högklackat efter att ha blivit utsatt för konversionsterapi; den milde Colin som är praktikant på ett skrädderi; och så teaterstudenten Jill som blir ett slags extramamma åt dem. Strax har allihop flyttat ihop en i skabbig lägenhet de döper till ”The pink palace” och där tillvaron är en enda lång fest, en överdådig, berusande lyckotripp som inte tar slut förrän killar och män i deras omgivning plötsligt börjar dö.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons