Saab sågar Norges Gripenmotivering

Saab sågar den norska regeringens motivering till varför den valde bort Gripen till förmån för amerikanska F 35 Joint Strike Fighter.

Tove Carlén, TT
Publicerad
Annons
Åke Svensson, vd Saab, och ett Jas 39 Gripen. Foto: MAGNUS NEIDEMAN, KATSUHIKO TOKUNAGA

Saab höll presskonferens under onsdagen för att kommentera de uppgifter som framkom när Norge överraskande offentliggjorde beslutet om att inte köpa Jas.

Norge hade baserat sitt beslut på fyra kriterier: Möjlighet till försvar av städer, försvaret av de norra territorierna, försvaret av kuststräckorna, samt internationella uppdrag. Åke Svensson är kritisk till att Saab ännu inte har fått någon information om grunderna till Norges beslut.

– Vi vet att man måste basera beslutet på olika data om systemet såväl som scenarierna. Norge har inte haft information om Gripen som skulle kunna räcka för utvärderingen, säger Saabs vd Åke Svensson.

– Vi anser att beslutet måste vara baserat på otillräckliga underlag i Norge, säger han.

Annons
Annons

Åke Svensson bekräftar att Saab har fått viss information om Norges kostnadsunderlag. Saab anser att Norge har utgått från för höga kostnader när det gäller bränsleförbrukning och kostnadsutvecklingen över tid. De har utgått ifrån 58 plan istället för 48.

– Om vi skulle utveckla gratis och ge bort 48 plan skulle Joint Strike Fighter ändå varit billigare sett utifrån Norges utvärdering, säger Åke Svensson.

Saab drar slutsatsen, att när den norska regeringen utvärderat och jämfört de båda offerterna så har den inte använt de erfarenheter och det sifferunderlag som fanns i den svenska offerten utan har tittat på egna erfarenheter av det plan, amerikanska F-16, som nu ska ersättas. Den slutsatsen drar Saab utifrån den information bolaget fick vid ett möte i förra veckan i Oslo med norska tjänstemän.

– Vad man gjort, så som vi uppfattar det, är att man applicerar erfarenheterna från F-16 på Gripensystemet, det vill säga man använder inte våra siffror för modifieringar och underhåll. Därmed rusar priserna upp till en helt annan nivå, som inte ens är i närheten av den erfarenhet vi har av Gripen och som vi dessutom lämnat priser på, säger Johan Lehander, chef för Gripen International, till TT.

Naturligtvis har bolaget fått frågor från de länder som nu har Gripen som ett av alternativen inför köp av nya stridsplan.

– Det finns blandade reaktioner. Först ställer de ju frågor till oss om det här är sant och riktigt och det är ju därför vi är här i dag. Vi tycker det är viktigt att ställa saker och ting till rätta, säger Johan Lehander.

– Den andra reaktionen är att man är väldigt förvånad, för de känner inte heller igen det här utifrån sina erfarenheter.

Saab utesluter inte att man under resans gång kanske underskattat den politiska faktorns betydelse för Natolandet Norges val. Landet har under hela efterkrigstiden flugit amerikanska plan och har säkerhetspolitiskt alltid haft nära och goda förbindelser med USA som högprioriterat mål.

– Det är lätt att vara efterklok. Vi visste att den politiska faktorn fanns där från början. Om det nu är den som varit den avgörande faktorn så är det väl så. Vi trodde väl att man var mogen för att öppna upp mer för ett nordiskt samarbete än att gå tillbaks till en kalla kriget-situation, säger Lehander.

TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons