Terrassen som visar miljölösningar för lägenheter

Belysning som inte behöver el och fuktsäkra skivor i stället för kakel kan vara framtida sätt att leva mer miljövänligt i lägenhet. I ett unikt projekt vid Hornstull får snart stadsbor chansen att lära sig mer om nya sätt att leva resurssnålt.

Susanna Baltscheffsky
Publicerad
Annons

Bygget pågår för fullt i Högalidsparken på Södermalm i Stockholm, på taket till ett t- banehus som ägs av SL. I bygget används resurssnåla, miljösmarta och tekniska lösningar från ett trettiotal små, svenska miljöteknikföretag. Bakom projektet ligger den ideella föreningen 100Hus, bildad av de boende i Hornstull som tillsammans vill vara en kraft med möjlighet att påverka sitt område. Efter ett tag kom önskemålet upp att kunna styra bostäderna i en mer resurssnål och miljövänlig riktning.

– Det tog ett år att förstå hur vi skulle göra. Sen kom vi fram till att vi ska matcha små miljöteknikföretag med fastighetsägare. För de små företagen är hemmamarknaden jätteviktig, men de statliga initiativen är oftast för en exportmarknad, säger Marie Eriksson, ordförande 100Hus Hornstull.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons