Kontroversiell GI-läkare frias

De kontroversiella råden att äta extremt kolhydratfattig kost men desto mer fett får nu godkänt av landets högsta medicinska myndighet. I ett utslag som sannolikt kommer att väcka starka reaktioner friar Socialstyrelsen en omdebatterad läkare.

Publicerad
Annons

Allmänläkaren Annika Dahlqvists öde har varit ett av de mer bisarra inslagen i den hetsiga debatten om kostråd för att gå ned i vikt och behandla diabetes. Hon testade själv och blev hjälpt av en extrem variant av GI-kost som kallas LowCarbHighFat (låga kalorier, höga fetter), det vill säga stick i stäv med de etablerade kostråden. Det ledde till att hon på vårdcentralen i Njurunda började rekommendera patienter med övervikt och diabetes typ 2 att göra samma kostförändringar. Kolleger och chefer reagerade. Hon förbjöds att ge dessa råd och till sist sade hon upp sig.

Dessutom anmälde två dietister henne till Socialstyrelsen 2005 för att hon skulle ha äventyrat patienternas hälsa. Det är den utredning som nu är klar och där slår Socialstyrelsen till mångas förvåning fast att: ”kolhydratsnål kost kan idag sägas vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons