ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krögaren avslöjar nyckeln till en bra restaurang

London – världens bästa matstad enligt kocken Stefan Ekengren.
London – världens bästa matstad enligt kocken Stefan Ekengren. Foto: Mattias Nilsson

Kocken och krögaren Stefan Ekengren gillar smörgåsar och ärtsoppa, tänker tillbaka på Noma och drömmer om en potatisfestival.

Mari Janson
Publicerad

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Lilla Ego, när allt kommer omkring är det den jag gillar bäst. Jag gillar allt de gör och jag gillar stämningen.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Första gången jag var på Noma i Köpenhamn. En kompis och jag åkte ner när det var ganska nyöppnat och René Redzepi var verkligen på gång. Det var en chock hur nytänkande det var, en riktig ögonöppnare.

Foto: Alamy

Ditt första matminne?
– Första gången vi beställde hem pizza. Jag var så glad att jag nästan grät. Det var i Jakobsberg, jag var 12–13 år och doften av den där första pizzan och kartongen sitter kvar.

Nyckeln till en bra restaurang?
– Att man förstår att den är till för gästerna. Gästen är allt.

Köksredskap du inte vill vara utan?
– Hemma är det viktigt med en schysst stekpanna av hög kvalitet, gjutjärn eller inte. En bra panna är ren njutning.

Hemligheten bakom din spagetti bolognese?
– Jag använder ganska mycket fläsk, kanske 70 procent, och mycket grönsaker. Att det ska koka länge är självklart.

Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– Dött lopp mellan nybakade kanelbullar med iskall mjölk och pizza med rödvin.

Foto: Aftonbladet/TT

Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Soldatens ärtsoppa ifall jag får akut ärtsoppesug. Det får jag ibland. Och den finns på halvburk om det är bara är jag som har det där suget.

Måste på påskbordet?
– Inkokt lax med pocherat ägg och hollandaisesås

Din idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Jag skulle våga bjuda Tore Wretman på mina kåldolmar.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Förutom pizza en riktigt bra kebabrulle, det bara måste jag ha ibland. Båda såserna till är viktigt.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Raggmunk med fläsk.

Foto: Dan Hansson / TT

Det mest oaptitliga du ätit?
– Vi har en munk med banan på restaurangen och jag försökte mig på en banankaka. Höll på med den så länge, men den blev bara äcklig. Jag tycker inte ens om banan.

Världens bästa matstad?
– London, jag älskar London.

Din senaste receptgoogling?
– Grönkålssmoothie när jag fick feeling en söndagsmorgon.

Mest underskattade råvaran?
– Potatisen borde få mer glans i strålkastarljuset och inte behandlas enbart som ett tillbehör. Det borde finnas festivaler för färskpotatis!

Vilken musik lyssnar du på i köket?
– Kent, och på det som de yngre i köket gillar.

Vilket är ditt husvin?
– Jag är inte jätteduktig på vin men gillar torr riesling och italienska rödviner.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.