Lösningen kan bli kortvarig

Efter drygt tre månader med uppslitande stridigheter kunde LO-förbundet Pappers sluta leden i går. Men gårdagens lösning kan vara temporär.

Anna Danielsson
Publicerad
Annons

Analys | Striden i Pappers
LO-förbundet Pappers, som är ett av de LO-förbund som ingår i industrisamarbetet, har skakats i grunderna sedan före jul. Då sparkade förbundsledningen sin egen avtalssekreterare Lennart Olovsson. Enligt den officiella versionen slutade han som avtalssekreterare på eget initiativ och skulle arbeta hemifrån.
Men det trodde inte förbundets avdelningar på, i stället utpekades förbundsordförande Sune Ekbåge som en av initiativtagarna till agerandet.
Förklaringen skulle vara att Lennart Olovsson blivit för stark som stridbar och framgångsrik avtalssekreterare.

Kritiken växte och på ett extra förbundsmöte krävde avdelningarna att Lennart Olovsson togs tillbaka. Men samma avdelningar ville också ha kvar Sune Ekbåge. En grupp utsågs att medla mellan dem för att hitta en lösning. Försöket misslyckades sedan Lennart Olovsson tackat nej till den lösning som föreslogs. Hans argument för att säga nej var att lösningen i praktiken innebar att han fick sparken en gång till.
Men
avdelningarna var fortfarande inte nöjda. De krävde ett nytt extra förbundsmöte, som genomfördes i går.
Den här gången fanns en lösning som alla accepterade. Arkitekten bakom den var Lennart Olovsson. Han fortsätter att arbeta hemifrån, men med en utredning om förbundets framtida lönepolitik. Därmed blir han inte operativ i förhandlingsfrågor - men tung utredare som i praktiken är den som lägger fast förhandlingskursen.
Den föreslagna lösningen togs av en enig förbundsstyrelse och nu hoppas alla på lugn och ro. Förhoppningen är att förbundet kan ägna tid och kraft åt att förbereda nästa års avtalsrörelse.
Men turerna inom Pappers behöver inte vara slut. I augusti håller förbundet kongress. Det är först då det blir klart vad kongressombuden egentligen tycker om det som hänt - och vilka de vill ska leda förbundet i framtiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons