Krönika

Mikael Mölstad:Vin är inte den största kaloriboven

Mikael Mölstad

Många har som nyårslöfte att dra ner på vindrickandet. En bra idé tycker Mikael Mölstad men flaggar samtidigt för att vin inte är den värsta kaloribomben.

Publicerad
Annons

Är det dags att börja räkna kalorier igen? Efter festhelgernas frosserier planerar säkert många med mig att stoppa i sig mindre energi. Samtidigt som vi genom ansträngning ska göra av med mer energi. Målet är att bli en smalare människa.

Några tar vita veckor för att rena kroppen från alkohol och samtidigt minska kaloriintaget. Det har jag all respekt för. Jag tillhör dock inte denna skara av duktiga medmänniskor. Dels anser jag att det är bättre att sprida ut dessa vita dagar under året – i form av ett antal alkoholfria dygn per vecka. Dels har jag koll på att vin inte tillhör de stora bovarna bland kaloribomber. Det mesta annat, förutom frukt och grönsaker, har faktiskt fler kalorier.

Generellt finns flest kalorier i fett, följt av alkohol, kolhydrater och protein. Ett normalt rött eller vitt vin innehåller runt 85 procent vatten – vilket är helt kalorifritt. Runt 13 procent av vinet är alkohol och resten är socker, syra och smakämnen. Totalt ger detta ett energiinnehåll om cirka 75 kilokalorier per deciliter vin – motsvarande hundra gram fast föda.

Annons
Annons

Om du tittar i en kaloritabell ligger vinets energiinnehåll per hundra gram i nivå med potatis, picklade grönsaker, torsk eller lättyoghurt med frukt. Inte så dramatiskt, tycker jag. De riktiga kalorifällorna finns på annat håll. Kanelbullar, småkakor och faktiskt även skorpor har 400–500 kilokalorier per hundra gram. Där finns det mycket att avstå ifrån – liksom alla ostbågar, potatischips och framför allt rostade jordnötter som ligger på mer än 600 kilokalorier. Mest maxat är förstås rena fetter och oljor som närmar sig niohundra kilokalorier.

Jag kan därför påstå att du inte blir tjock av att dricka måttliga mängder vin. Det är allt det andra som gör att du lägger på dig. Enda nackdelen med vin är, som många märkt, att man gärna blir extra sugen när vinets syror och alkohol sätter sprätt på kroppens längtan efter mat. Då är det lätt att ta lite mer av kött och sås – eller en näve extra jordnötter.

På Systembolagets webbplats finns ett avsnitt med rubriken ”Blir man tjock av alkohol?”. Där drar de liknande slutsatser som jag. Vin är ingen stor bov – men vi ska vara medvetna om att det ändå plussar på energiintaget. De skriver inget om att vinflaskor och andra alkoholdrycker är befriade från att ange energiinnehåll – trots att de betraktas som ett livsmedel. Det är heller inget som Systembolaget lobbar för.

I England är det mer fart i denna fråga. Royal Society of Public Health, motsvarande vår myndighet för folkhälsa, driver en kampanj mot regeringen och EU för att alkoholdrycker ska märkas med energiinnehåll. När de frågat den brittiska allmänheten håller nästan 70 procent med sitt kungliga folkhälsoinstitut. Den brittiska regeringen har ännu inte vidtagit några åtgärder.

Varuhuskedjan Sainsbury’s har tagit saken i egna händer. Deras undersökningar visar också att mer än två tredjedelar av kunderna vill veta hur mycket energi det finns även i alkoholdrycker. Nu anges antalet kalorier per glas på tjugo av Sainsbury’s egna vinmärken. Storbritanniens hälsominister applåderar idén.

Kanske får vi se motsvarande lobbying från Systembolaget. De månar ju om vår folkhälsa – åtminstone vad gäller alkoholintag i allmänhet. Eller kanske planerar de att sälja det nya amerikanska vinglaset från företaget Caloric Cuvée. Vid olika markeringar på glaset anges hur många kalorier som vinet motsvarar.

I USA har glaset blivit en storsäljare. Men det kanske beror mer på den avväpnande kommentaren vid markeringen av ett fullt glas. Där står: Who cares?

Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons