Krönika

Andreas Cervenka:Tillbaka till framtiden

Andreas Cervenka

Att det globala kapitalet kan flöda fritt runt jordklotet utan att visa pass eller krångla med skorna i säkerhetskontrollen har länge varit lika självklart som att Sovjetkonceptet känns ofräscht. Men liksom många ekonomiska sanningar är även denna på väg att omprövas.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

När något är svårt att förstå tycks vi människor nästan instinktivt vilja ta hjälp från djurriket. Att höra politiker och andra makthavare prata om den globala kapitalmarknaden är som att få en guidad tur på ett bättre zoo. Vargar, hajar och gamar är bara några av favoritmetaforerna. Det är lätt att förstå varför. Dessa djur ses av många som blodtörstiga och allmänt opålitliga, precis som en ganska vanlig bild av den mystiska finansmarknad som har så stort inflytande över våra liv.

I själva verket är det globala kapitalet till sin natur mer likt en betydligt mindre skräckinjagande varelse: sillen. Skygga, nervösa och inte utrustade med jordens största hjärnor rör de sig blixtsnabbt i stora stim och stannar bara till för att tugga i sig de procentenheter och räntepunkter i avkastning som är livsviktig föda för att de ska klara sina uppdragsgivares pensioner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons