ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Restaurant HälsingborgHemtrevligt i gourmetklass

Ett besök på Vasastans senaste restaurangtillskott visar sig vara en himmelsk matresa genom hav, gård och skog. Här serveras gourmetmat till fyndpris. Och har du tur kan det sluta med att du blir omvänd.

Publicerad
Annons

Den idé som nyöppnade Hälsingborg bygger på är genial: Tre prisvärda trerättersmenyer à 305 kronor, som byts ut var fjortonde dag. Tre teman: hav, gård och skog. Man väljer antingen hela temat eller plockar ur olika menyer.
Därtill vinpaket med tre intressanta viner anpassade till varje meny, vilket kan vara ett skäl att hålla sig inom ett och samma tema. Det lilla paketet kostar 150 kronor och innebär lite mindre, men fullt tillräckligt, i glasen. För 275 kronor får man lite mer.
Mat och vin presenteras kunnigt och entusiastiskt. Det personliga bemötandet gör att det nästan känns som om man vore hembjuden till några passionerade matlagare.

Vi hade varit mer än nöjda om maten varit lagom bra. Nu är den i gourmetklass. För 450 kronor får man en middag som är ett fynd.
Vi äter en skummande soppa på tångkrabba där ett ostron
gömmer sig i ett stycke ravioli på tallrikens botten, så god att vi blir saliga. En terrin på kycklinglever med kantareller når nästan samma höjder.
Namnet Hälsingborg valdes för att gänget bakom restaurangen antingen kommer därifrån eller har arbetat där (staden stavades under en period med ä) och så mycket som möjligt av det som serveras är noga utvalt från odlare och uppfödare på Bjärehalvön. Det gäller till exempel gårdslammet som serveras med spiskumminkokta morötter och de varma Vikentomaterna, tillbehör till vitlingfiléerna i havsmenyn.

Laddar…