GenombrottetSläktforskaren: Så löstes dubbelmordet

Mohammed Ammouris pappa, Hassan Ammouri på mordplatsen.
Mohammed Ammouris pappa, Hassan Ammouri på mordplatsen. Foto: Kai Rehn/TT

Boken om hur dubbelmordet i Linköping kunde lösas med dna-teknik är spännande och stundtals rafflande – men har också problem. Clara Block Hane läser ”Genombrottet” och tycker att alltför många liv fläks ut i onödan.

Clara Block Hane
Publicerad
Annons

Vid halv åtta på morgonen tisdagen den 19 oktober 2004 är en 8-årig pojke på väg till skolan. Han kallas Hamodi, han bor i Linköping och hans familj har försovit sig. I samma kvarter bor SFI-läraren Anna-Lena Svenson, som liksom sin man många gånger lagt märke till Hamodi, att han alltid verkar så glad.

Men den här morgonen har en ung man fått en känsla av att han måste döda dubbelt så många människor som han själv är. Daniel Nyqvists logik är lika okomplicerad som obegriplig: Han är en, alltså måste två dö. Någon gång mellan 07.34 och 07.45 attackerar han Hamodi bakifrån med sammanlagt 17 knivhugg. Anna-Lena blir vittne till händelsen, kanske försöker hon hindra den innan hon själv angripen. När vittnen och ambulans kommer är Anna-Lena svårt knivhuggen, och på sjukhuset avlider hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons