Analys

Frida Bratt:”Justera ränteavdraget nu”

Frida Bratt

Diskussionen om ränteavdraget är mer levande än någonsin sedan Finansinspektionens förslag på amorteringskrav kastats i papperskorgen. En bantning av ränteavdraget borde få relativt överkomliga effekter för de flesta plånböcker just nu. Annat blir det när räntorna stiger. Ska ränteavdraget justeras är det därför ett bra tillfälle att göra det nu.

Publicerad
Flytande hus i Nederländerna.

Flytande hus i Nederländerna.

Foto: LARS PEHRSON.
Annons

När det stod klart att Finansinspektionen lägger sitt amorteringskrav på is började genast spekulationerna om vilken skuldåtgärd som skulle kunna bli verklighet i dess ställe. Regeringen skulle förstås kunna ge Finansinspektionen det mandat myndigheten behöver för att kunna införa amorteringskravet. Andra alternativ skulle kunna vara att justera bolånetaket eller exempelvis införa en gräns för hur stora lån man kan ha i förhållande till inkomsten. Det senare har förts fram av Helge Berger, chef för IMF:s grupp av ekonomer som analyserar Sverige.

Men en justering av ränteavdraget är kanske den åtgärd som i det läge vi har idag egentligen framstår som mest rimlig, trots att det vore ett politiskt impopulärt tilltag. Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven har båda sagt att det inte är aktuellt att röra avdraget, medan regeringskollegan och finansmarknadsministern Per Bolund redan samma dag som kravförslaget slopades öppnade för en översyn av avdraget. En förändring av ränteavdraget är nu ett av flera alternativ som ”finns på bordet i en diskussion”, som regeringen formulerade det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons