ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Förtätning av staden har sina gränser”

Parker och grönområden är viktiga för stadens kvalitet men hotas ofta av förtätning, skriver Thorbjörn Anders­son.
Parker och grönområden är viktiga för stadens kvalitet men hotas ofta av förtätning, skriver Thorbjörn Anders­son. Foto: Bertil Ericson/TT

Stadsbyggande måste vara mer än en ensaksfråga. Att bygga tätt för ­sociala kontakter är bra, men att bara bygga täta städer räcker inte. Det är att förenkla hur stads­byggande går till.

Publicerad

Staden är en aktuell fråga. Ett av skälen
till att den urbana livsformen får sådant ­fokus är att det löper en stark urbaniseringsvåg över världen. År 2008 inträf­fade brytpunkten när fler människor av jordens befolkning befann sig boende i städer än på landsbygden. I västvärlden har situationen varit så sedan ännu längre. Tendensen med en galopperande urbanisering kommer att fort­sätta, enligt alla prognoser. Många menar att vi måste bygga tätare städer. Så säger många av bygg­bolagen, politikerna och fastighetsmäklarna, men även bland ekologerna, stadsplanerarna och arkitekterna finns det många som ser framför sig en ­tätare stad. Därför pågår det en kamp om utrymmet i staden där allt inte får plats. Men tätheten för ­också med sig en rad andra frågor.

Laddar…