Hotell med gratis besök av giraff

Lovers Deep har kallats ”världens lyxigaste ubåt”.
Lovers Deep har kallats ”världens lyxigaste ubåt”. Foto: Askmillions

Resebranschen tar sats för ökat resande. Här är några av världens kanske häftigaste boenden runtom i världen.

Sophie Stigfur, Rikard Rosell
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 12

Ökendröm i Förenade Arabemiraten

Qasr al Sarab Desert Resort. Foto: www.antara.com
Qasr al Sarab Desert Resort.
Qasr al Sarab Desert Resort. Foto: www.antara.com

I utkanten av öknen Rub' al Khali belägen i Förenade Arabemiraten ligger oasen Liwa. Här hittar du Qasr al Sarab Desert Resort. Mitt bland sanddynerna tronar det enorma stenslottet upp sig och erbjuder besökarna en vy över det böljande landskapet. Alla rum har egen terrass eller balkong med ökenutsikt. Om du oroar dig för att en semester i öknen inte skulle bjuda på bad, kan du vara lugn. Hotellet har både privata och gemensamma pooler som du kan svalka dig i.

Hotellet når du smidigast genom att köra bil från antingen Abu Dhabi eller Dubai.

Priserna för ett dubbelrum ligger runt 3 000 kronor natten. Om du hellre vill bo i en privat villa får du betala mellan 14 000 kronor till 30 000 kronor per natt.

Annons
Annons

2 / 12

Häng med giraffer i Kenya

1/2
Klaus Thymann/REX
Foto: Klaus Thymann/REX
2/2
Klaus Thymann/REX
Foto: Klaus Thymann/REX
1/2
Klaus Thymann/REX
Foto: Klaus Thymann/REX
2/2
Klaus Thymann/REX
Foto: Klaus Thymann/REX

Kenya är känt för att husera alla de fem arter som brukar benämnas som ”the big five” i Afrikas rika djurliv. Som namnet antyder kan du på hotellet Giraffe Manor utöver lejon, leoparder, noshörningar, elefanter och afrikansk buffel även se giraffer.

Den klassiska herrgården byggdes 1932 i engelsk stil och övertogs 1974 av naturvårdarna Jock och Betty Leslie-Melville. I deras regi har anläggningen tagit form som lyxhotell och blivit hem till hotellets huvudattraktion - en flock giraffer. Varje dag står herrgårdens fönster öppna och det det kan hända att gästerna får sällskap vid frukostbordet när en giraff tittar in.

Hotellet som är beläget knappt tio mil utanför den pulserande huvudstaden Nairobi marknadsför sig som en fridfull oas. Men smakar det så kostar det. Hotellet har 10 sviter och priset för en övernattning börjar runt 10 000 kronor med allt inkluderat - även girafferna.

Barry White på ubåt – två miljoner per natt

Lovers Deep har kallats ”världens lyxigaste ubåt”. Ubåten, som inretts som en lyxsvit, placeras vid valfri karibisk ö – samt medför en egen butler, kock och fri tillgång till champagne. Allt för en rund och nätt summa på motsvarande ungefär två miljoner svenska kronor per natt.

Hotellet marknadsför sig mot par, bland annat med en slogan om att gå med i ”Mile low club” motsvarande ”Mile high club” – 10 000-metersklubben på svenska.

Ubåten befinner sig dock ”bara” cirka 200 meter under havsytan. Men drypande romantik sparas det inte in på. Utströdda rosenbland, Barry White i högtalarna och en meny med afrodisiska rätter är några av ingredienserna, skriver Huffington Post.

Högst i världen

Ciel’s Tower i Förenade Arabeiraten. Foto: NORR
Ciel’s Tower i Förenade Arabeiraten.
Ciel’s Tower i Förenade Arabeiraten. Foto: NORR

Över 1 000 rum fördelat på 82 våningar. Det totalt 365 meter höga nya hotellet Ciel’s Tower som just nu byggs i Förenade Arabemiraten ska göra den redan spektakulära stadsbilden i Dubai än mer slående – med världens högsta hotell. År 2023 bedöms bygget vara färdigt på marinan i Dubai, rapporterar CNN.

Det jättelika tornet kommer uppta 2 500 kvadratmeter, vilket är litet för en byggnad med den höjden. Arkitekten Yahya Jan på firman Norr, som bland annat byggt the Atlantis och Shangri-La’s hotell i Dubai, står bakom projektet som han beskriver som en passion. Namnet Ciel betyder ”sky”, eller himmel, på franska.

– Jag hoppas att denna byggnad kommer att bli lika tidlös som Empire State Building eller The Chrysler Building i New York. Anledningen till att jag gillar namnet ”Ciel” är för att jag tror, även i våra liv, att ”the sky is the limit”, säger Yahya Jan till CNN.

360 graders utsikt och takpool är några inslag som gästerna kan vänta sig. Hittills har 12 våningar byggts. Vad ett rum i jätteskrapan kommer att kosta är ännu oklart.

Annons
Annons

3 / 12

Historisk lyx på Sri Lanka

Heritance Tea Factory i Nuwara Eliya på Sri Lanka Foto: www.heritancehotels.com
Heritance Tea Factory i Nuwara Eliya på Sri Lanka
Heritance Tea Factory i Nuwara Eliya på Sri Lanka Foto: www.heritancehotels.com

En gammal tefabrik som anlades på 1800-talet under det brittiska styret av Sri Lanka har fått nytt liv. Högt tronande över böljande teplantager rymmer nu fabriksbyggnaden pampiga Heritance Tea Factory. Hotellet är beläget utanför staden Nuwara Eliya på 2 000 meters höjd över havet. Regionen är känd för sitt milda klimat som lämpar sig exemplariskt för teodling. I marknadsföringen lockar därför hotellet med kristallklar luft i en historisk miljö där gamla tiders lyx slår igenom.

Heritance Tea Factory erbjuder 57 rum och sviter med storslagen vy över det prunkande landskapet. Priserna för ett dubbelrum startar runt 2 000 kronor per natt.

På ägorna finns fortfarande en mindre fabrik där telöv som plockats för hand från buskarna som omgärdar hotellet processas.

Hit tar du enklast med en 30 minuters bilresa från Nuwara Eliya som kan nås med tåg från Sri Lankas största stad Colombo.

Om du hellre flyger så erbjuder hotellet en landningshamn för sjöflygplan i närliggande Gregory´s Lake.

Annons
Annons

4 / 12

Närmast stjärnorna i Chile

En natt i Atacamaöknen kostar cirka 1 000 kronor. Foto: Science Photo Library / TT
En natt i Atacamaöknen kostar cirka 1 000 kronor.
En natt i Atacamaöknen kostar cirka 1 000 kronor. Foto: Science Photo Library / TT

Atacamaöknen i Chile är en av världens bästa platser om man vill ägna sig åt stjärnskådning. I igloliknande tält med takfönster på Elqui domos kan du njuta av det gnistrande universum från sängen. En natt kostar cirka 1 000 svenska kronor.

Annons
Annons

5 / 12

Som på räls i Alaska

Aurora Express har gjort om gamla tågvagnar till hotellrum. Foto: The Aurora Express
Aurora Express har gjort om gamla tågvagnar till hotellrum.
Aurora Express har gjort om gamla tågvagnar till hotellrum. Foto: The Aurora Express

En annorlunda hotellvistelse blir det definitivt om du tar dig en bit utanför staden Fairbanks i Alaska, USA. Här har Aurora Express gjort om gamla tågvagnar från olika tidsepoker till hotellrum. En natt kostar från 1 200 svenska kronor och uppåt.

Annons
Annons

6 / 12

Ner i gruvan – världens djupaste svit

The Bird’s Nest hos Tree Hotel. Foto: Tree hotel
The Bird’s Nest hos Tree Hotel.
The Bird’s Nest hos Tree Hotel. Foto: Tree hotel

Även i Sverige finns en hotell som skiljer sig från mängden. Det kanske mest kända, ishotellet i Jukkasjärvi, ändrar skepnad varje år och har inspirerat till fler ishotell världen över. En natt omsluten av iskonst kostar drygt 1 000 kronor.

Bland trädtopparna ovanför Boden kan du övernatta i en trädkoja kallad The Bird’s Nest hos Tree Hotel. Kojan är byggd som ett fågelbo, med kvistar och grenar utvändigt – och toppmodern inredning invändigt. Nota: cirka 5 000 kronor natten.

Vill du hellre bege dig 155 meter under jorden kanske en natt i gruvsviten i Sala Silvergruva kan locka – omnämnd som ”världens djupaste hotellsvit”. För cirka 5 000 kronor ingår bland annat en guidad tur samt en stor gruvfrukost.

Annons
Annons

7 / 12

Flygande finess i Costa Rica

Två skrotade Boeingplan har renoverats till hotellrum. Foto: www.alamy.com
Två skrotade Boeingplan har renoverats till hotellrum.
Två skrotade Boeingplan har renoverats till hotellrum. Foto: www.alamy.com

Ett kraschat flygplan bland trädtopparna. Hotellet 727 Fuselage i Costa Rica kan ge vem som helst kalla kårar vid en första anblick. Men en vistelse på planet i utkanten av nationalparken Manuel Antonio erbjuder helt klart en annorlunda hotellupplevelse, kanske särskilt åtråvärd för fans av tv-serien Lost.

Två skrotade Boeingplan från 1965 har renoverats på uppdrag av ägarna till det närliggande hotellkomplexet Costa Verde, och blivit till en hotellsvit med två rum samt en hotellbar. En utsikt ”som får dig att känna som att du flyger”, enligt hotellets slogan, kostar cirka 3 500 per natt.

Annons
Annons

8 / 12

Dykcertifikat för undervattenspizza

7 000 kronor får du betala för att få sova sju meter under havsytan. Foto: TT
7 000 kronor får du betala för att få sova sju meter under havsytan.
7 000 kronor får du betala för att få sova sju meter under havsytan. Foto: TT

Sju meter under havsytan har ett gammalt forskningslaboratorium gjorts om till hotell utanför Florida, USA. För att ta sig ned till Jules Undersea Lodge, döpt efter författaren Jules Verne som skrivit ”En världsomsegling under havet”, krävs dykarcertifikat. Totalt ryms sex gäster i två rum. På menyn finns pizza, som levereras av dykare i en vattentät box. En natts vistelse kostar cirka 7 000 svenska kronor.

Annons
Annons

9 / 12

Påfågelpalats i Indien

Umaid Bhawan Palace. Foto: Mustafa Quraishi/AP
Umaid Bhawan Palace.
Umaid Bhawan Palace. Foto: Mustafa Quraishi/AP

Umaid Bhawan Palace i Rajasthan erbjuder en flådig upplevelse. Inte bara bor du i ett riktigt palats byggt av gulsten och fyllt av konst, här traskar även påfåglar runt fritt. Palatset ligger på ett 6,5 hektar stort område med trädgårdar och tennisbanor, vilket gör palatset till en av de största privatbostäderna i världen. En lyxsvit på 120 kvadrat kostar cirka 7 500 kronor per natt för två personer.

Annons
Annons

10 / 12

Paradis i paradiset

St. Regis i Bora Bora. Foto: www.alamy.com
St. Regis i Bora Bora.
St. Regis i Bora Bora. Foto: www.alamy.com

Hotellet St. Regis i Bora Bora utgörs av flytande villor i en turkos lagun. Här finns privata pooler och tropiskt lyxspa, men närheten till den paradisiska naturen – med vita sandstränder och vajande palmer – lyfts fram som hotellets verkliga pärla. En natt i en villa på 177 kvadratmeter med bubbelpool och tillhörande lusthus går loss på cirka 30 000 kronor för två personer.

Annons
Annons

11 / 12

Under havsytan utanför Zanzibar

Manta Resort. Foto: Jesper Anhede
Manta Resort.
Manta Resort. Foto: Jesper Anhede

250 meter utanför Zanzibars kust, vid ön Pemba, kan man boka den flytande hotellstugan Manta Resort. Den första av husets tre våningar ligger fyra meter under vattnet – och det är även där som sovrummet är beläget. Genom väggarna, gjorda av glas, kan du från sängen se hur fiskar och andra havsdjur svärmar runt dig. Nattetid lyser lyser undervattensstrålkastare upp botten.

För designen står det svenska företaget Genberg Underwater Hotels, med Mikael Genberg i spetsen. Här måste man boka minst tre nätter, som billigast blir det 45 000 kronor för två personer.

Annons
Annons

12 / 12

Segelformad sju-stjärns-lyx

Burj Al Arab Jumeirah är världens enda sjustjärniga hotell. Foto: TT
Burj Al Arab Jumeirah är världens enda sjustjärniga hotell.
Burj Al Arab Jumeirah är världens enda sjustjärniga hotell. Foto: TT

Världens enda sjustjärniga hotell är Burj Al Arab Jumeirah, vilket liksom Ciel’s Tower, ligger i Dubai. Byggnaden är segelformad och har frekvent röstats fram som det lyxigaste hotellet i världen. Bland annat ingår butlerservice och privatchaufför i Roll’s Royce. En natt i en panoramasvit på 335 kvadratmeter, med bland annat ett eget kök för butlern, kostar cirka 60 000 kronor för två vuxna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons