Flera myndigheter vill granska Facebook

Den sociala nätverkssajten Facebook ska granskas av europeiska och amerikanska myndigheter. Det har kommit klagomål på hur Facebook ändrat inställningarna så att mycket mer information om användarna sprids. Facebook beskylls också för att kartlägga användarnas beteende på internet utan deras medgivande.

Publicerad
Tidslinjen:
Profilen förvandlas till en tidslinje och blir ett slags arkiv över Facebookaktiviteterna. Där kan man enklare än tidigare gå tillbaka och hitta gamla Facebookhändelser, till exempel foton och statusuppdateringar. Man kan också välja att göra vissa händelser större, så att man lyfter upp det man tycker är viktigast. Det går också att i efterhand lägga till information eller foton från händelser som inträffat bakåt i tiden. 
– Det är lite som en pågående onlinebiografi. Men många tycker att det är jobbigt att bli påmind om att allt man någonsin skrivit på Facebook finns kvar, säger Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW.

Tidslinjen: Profilen förvandlas till en tidslinje och blir ett slags arkiv över Facebookaktiviteterna. Där kan man enklare än tidigare gå tillbaka och hitta gamla Facebookhändelser, till exempel foton och statusuppdateringar. Man kan också välja att göra vissa händelser större, så att man lyfter upp det man tycker är viktigast. Det går också att i efterhand lägga till information eller foton från händelser som inträffat bakåt i tiden. – Det är lite som en pågående onlinebiografi. Men många tycker att det är jobbigt att bli påmind om att allt man någonsin skrivit på Facebook finns kvar, säger Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW.

Foto: AP
Annons

Det har regelbundet kommit kritik mot Facebook för att användarnas personliga integritet är i fara när företaget ändar reglerna för hur information sprids och lagras på sajten. Enligt den brittiska affärstidningen Financial Times står Facebook nu inför en stor granskning i både Europa och USA.

I Europa har anmälningar mot Facebook lämnats in till dataskyddsmyndigheten på Irland. Att det blivit just där är en följd av att Facebook har sitt europeiska huvudkontor i Dublin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons