Hon håller i tyglarna åt Mark Zuckerberg

Facebook behövde en Sheryl Sandberg – och fick en Sheryl Sandberg. Som operativ chef och Mark Zuckerbergs parhäst leder hon företaget med andra visioner och annan kunskap än Facebooks grundare.

Ylva Edenhall
Publicerad
Annons

Sheryl Sandberg hade med sig en massa erfarenhet som hög chef från Google när hon värvades över till Facebook. Hon lärde känna Facebookgrundaren, då blott 23-årige Mark Zuckerberg, på en julfest 2007. Mark Zuckerbergs välutvecklade vänstra hjärnhalva men brist på ledarkunskap räckte inte till för att styra företaget vidare efter den första klang- och jubeltiden och 2007 visste han att han behövde hjälp.

Företaget hade fått mycket kritik för integritetsfrågorna, affärerna gick dåligt, och företaget förlorade pengar. Vad som behövdes var en operativ chef som kunde stå vid Zuckerbergs sida och hålla i tyglarna. Man behövde en person med stor kunskap om branschen, erfarenhet och kontakter, kort sagt en person som Sheryl Sandberg, som började på Facebook i mars 2008. Man behövde sälja annonser för att få in pengar, Sheryl Sandberg har lyckats med det, och 2010 gav Facebook vinst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons