Danssalong funnen i källare

När antikhandlaren flyttade från sin gamla lagerlokal och monterade ner hyllorna blottlades en dold kulturskatt. På väggarna dansade eleganta par på väggmålningar från en bortglömd danssalong från 1920-talet.

Publicerad
Göran Robertsson visar de gamla väggmålningar som hittats i en källarlokal på David Bagares gata.

Göran Robertsson visar de gamla väggmålningar som hittats i en källarlokal på David Bagares gata.

Annons

Bakom en anonym ekport, i ett hus alldeles vid mynningen till gångtunneln genom Brunkebergsåsen i centrala Stockholm, leder en ovanligt bred och vräkig trappa ner i det dammiga källarmörkret. De 30-talet djupa och mycket bekväma trappstegen passerar en igenmurad biljettlucka och skyltar för ”Herrar” respektive ”Damer”. En doft av instängd fukt tränger upp i kylan.

Göran Robertsson, boende i huset sedan 1970-talet, slår på de surrande ljusrören som brutalt borrats fast i taket. Vid trappans fot breder en långsmal, förvånansvärt stor lokal ut sig i det kalla vita ljust. Skicket är bedrövligt med stora sjok av lossnat murbruk, vattenskador i taket och rester av förvaringshyllor.
Men på de smutsgula väggarna har tiden stått still. Här finns ett tiotal murmålningar i typisk 1920-talsstil med lättsamma motiv; en bartender skakar en drink åt en kund, en dam på en stol tycks bli uppbjuden av en man, en musiker spelar inlevelsefullt på trummor. Spår på väggarna visar också var det funnits scen, vilobänkar och lampetter.
– Det är bara de som hyrt lokalen som har vetat att det här fanns, Stadsmuseet kände inte till målningarna. Titta vilka eleganta 20-talslinjer, säger Göran Robertsson och följer kurvorna på ett dansande par med handen.
Fram tills här om månaden var lokalen ett lager för antikviteter och teaterrekvisita. Men på 1920- och 30-talen var här livat värre.
Genom flitiga efterforskningar i tidningsarkiv har Göran Robertsson hittat vad som troligen är den allra första annonsen för Tunneln, som lokalen kallades, i en Dagens Nyheter daterad den 17 december 1927, samma år som huset byggdes:
”Kulturell dans. Varje afton 8–12. 6 mans orkester med dragspel. Konditoriservering.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons