Rätt dryck ger syran sällskap

LÅNGKOK. Husmanskost och öl – visst känns det naturligt och bra. Men för mig blir det hellre husmanskost och vin.

Publicerad
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
1/2
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
2/2
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Matcha vin

Surt + surt blir gott. Hitta rätt vin till syrlig mat.
Jens Dolk tipsar.

Foto: MALIN HOELSTAD

Syrligmat

Elisabeth Johanssons härliga recept med
grapefrukt, citron och apelsin.

Säg husmanskost och jag tänker på kroppkakor, långkok, ugnspannkaka, oxrulader, sill, pressgurka och lingonsylt med mera. Men det finns nog en ny generation som har en helt annan definition: pizza, kebab, snabbmakaroner och falukorv – och vi får inte heller glömma tacos. Jag föredrar dock den beskrivning som ligger närmare min och inte minst Tore Wretmans. Men vad dricker man till denna mat?

Jag vet att många skulle svara öl. Och det är naturligtvis inte något fel med det. Men vin går faktiskt också bra. Till oxrulader, eller wallenbergare, är ett rödvin inte dumt. Det får gärna ha lite frisk syrlighet. Det friska i vinet passar nämligen bra med det salta från gurkan i ruladerna eller syran från lingonen till wallenbergaren. Lite strävhet är helt okej eftersom den mildras av grädden i ruladerna eller moset och smöret till wallenbergaren. Ett vin från Bordeaux har båda dessa egenskaper. Gott tycker jag är: Château la Tour de By, 145:-, 2006, Médoc, Frankrike, 3083.

Annons
Annons

Dillkött är heller inte dumt tillsammans med vin. Men även om det är kött så är det inte rött jag tänker på. Nej, dillköttets sötsyrliga karaktär från ättika och socker gör att vitt vin blir bättre. Men inte vilket vitt vin som helst. Maten är ju ganska smakrik så det krävs ett smakrikt vitt vin, gärna med lite sötfruktsyrlig ton som möter det sötsyrliga i maten. I min mun smakar det Alsace och lite mer specificerat druvan pinot gris, men en pinot blanc duger också. Testa gärna Pierre Sparr Pinot Gris Réserve, 129:-, 2008, Alsace, Frankrike, 2190.

Stekt fläsk med löksås är definitivt min favoriträtt alla kategorier, och inte långt därefter kommer raggmunk med stekt fläsk. Vin till? Javisst! Ett vitt vin med lite rökig fatkaraktär, solmogen fruktighet och syrlighet blir kanon – som en chardonnay från Nya Världen. Det passar bra till det salta från fläsket, det syrliga från lingonen och det söta från löksåsen. Jag tipsar gärna om Farmer’s Reserve Chardonnay, 94:-, 2008, Kalifornien, USA, 6538.

Bland mer internationell husmanskost är en av mina favoriter Boeuf Bourguignon. Egentligen ska den både kokas på riktigt Bourgognevin, det hörs ju på namnet, och avnjutas tillsammans med ett glas Bourgognevin. Men det är det väl få som gör idag. Däremot kan vi plocka upp tråden och kika på den druva som används i Bourgogne: pinot noir, en riktig modedruva numera. Till min vinkokta högrev med steklök, bacon och champinjoner dricker jag gärna Wyndham Estate Bin 333 Pinot Noir, 89:-, 2008, South Eastern Australia, Australien, 95926.

Annons
Annons

Ni ser, det går utmärkt att dricka vin till husmanskost. Och vad gäller de där lite modernare husmansrätterna – ja, det får vi ta en annan gång.

7 goda viner i ny årgång

Pouilly-Fumé, Fournier

139:-, 2008, Frankrike, 2227 Vita Friska & Fruktiga, Torra
Elegant skaldjursvin med frisk och fräsch citrussyrlighet, mineraltoner och grapeig eftersmak.

Hunter’s Sauvignon Blanc

99:-, 2009, Nya Zeeland, 6202, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Sauvignon blanc från Nya Zeeland med sötmogen fruktighet, aromatisk svartvinbärsbladston och limeig syrlighet.

Gobelsburger Riesling

104:-, 2009, Österrike, 4376, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Läskande päronfruktigt vin med rejält grapesyrlig eftersmak. Till elegantare, gärna lätt salta eller syrliga, rätter på fisk eller skaldjur.

Annons
Annons

Jacob’s Creek Chardonnay

69:-, 2009, Australien, 7496, Vita Friska & Fruktiga, Torra
All australiensisk chardonnay är inte lika ek-fatad som förr. Melonfruktigt vin med snälla fattoner och syrlig/exotisk friskhet.

Campolieti Ripasso

87:-, 2008, Classico, Italien, 6792, Röda Kryddiga & Mustiga Betyg 5 En så kallad mini-amarone med härlig, lätt torkad mörk bärighet, fattoner och avslutande lite omoget körsbärig syrlighet.

Alto Cabernet Sauvignon

135:-, 2007, Sydafrika, 2070, Röda Fruktiga & Smakrika
Fylligt och smakrikt vin med mörk mogen bärighet. Tydlig fatkaraktär i lite rökig stil.

Ramón Bilbao Crianza

74:-, 2007, Rioja, Spanien, 6131, Röda Kryddiga & Mustiga

Klassiskt riojig doft och smak med plommon, kryddighet och fattoner. Ganska stramt vin som gärna rundas av med lite mustig, gräddig mat.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons