Kronan på väg att bli säker hamn

Det verkar som att den norska och den svenska kronan har blivit nya ”safe haven-valutor”, men man måste agera snabbt eftersom dessa valutor saknar den likviditet som krävs för att absorbera all flykt till säkerhet utan att appreciera kraftigt. Det kommer att leda till att myndigheterna slår tillbaka. Det skriver HSBC:s valutateam i en analys daterad den 12 september.

Direkt
Publicerad
Annons

Analytikerna, med chefsstrategen David Bloom i spetsen, konstaterar att de japanska myndigheterna tidigare i år var först med att agera mot ett kraftigt apprecieringstryck. Det ledde till att safe haven-flöden riktades mot Schweiz, där myndigheterna nyligen ”stängde dörren” genom att sätta ett tak för francens växelkurs mot euron. Därefter har säkerhetsflödet på valutamarknaden börjat riktas mot de betydligt mindre likvida skandinaviska valutorna, och det hörs redan oroliga reaktioner från de norska myndigheterna.

”Det gör att vi inte hyser någon tvekan om att myndigheterna kommer att agera om NOK eller SEK rör sig för mycket för snabbt”, skriver HSBC.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons