Ny upptäckt ifrågasätter Higgspartikel

Upptäckten av den numera berömda higgspartikeln vid Cern för två år sedan följdes snabbt av 2013 års Nobelpris till partikelns upphovsmän – Peter Higgs och François Englert. Nu hävdar en grupp forskare att den nyupptäckta partikeln kanske inte är den higgs man trott sig hitta.

Publicerad
Annons

Den kan mycket väl se ut som en higgspartikel men i själva verket vara en annan – en så kallad techni-higgs. Till skillnad från higgspartikeln som ska var odelbar, består techni-higgs av mindre beståndsdelar, ett par techni-kvarkar. I olika kombinationer bygger de upp materia, enligt Mads Toudal Frandsen från universitetet i Odense som tillsammans med kollegorna publicerat en artikel i Physical Review D. I den visar forskarna att de statistiska resultaten från Cern som påvisar higgspartikeln inte utesluter att det skulle kunna vara en techni-higgs.

– Techni-higgs ingår i en teori för materiens uppbyggnad som kallas technicolor och som är ett alternativ till den mer etablerade standardmodellen. Just nu tyder inget på att denna teori stämmer bättre än standardmodellen, säger partikelfysikern Jonas Strandberg, en av de svenska forskare som arbetar med Atlasdetektorn vid Cern där higgspartikeln upptäcktes.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons