Läkemedelindustrins fiende nummer ett

Han ledde världens största blodtrycksundersökning och slåss nu mot läkemedelsindustrins mijardsatsningar på marknadsföring. Pojken från Västerbotten, Curt Furberg, är kontroversiell men förefaller samtidigt trivas mitt i stormen.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Det som driver honom, säger Curt Furberg på sin fortfarande obrutna norrländska, är att han vill betala tillbaka något av det fantastiska han fått under sitt livs resa från lilla Skellefteå till den internationella forskningsscenen.
Han har blivit känd som läkemedelsindustrins fiende nummer ett som med stor envishet och pondus vågar ta upp kampen med mäktiga intressen. Men själv ser han sin egen insats som en rättvisefråga och pekar på att många andra börjar tycka som han.
Det är trettio år sedan den 67-årige världsledande hjärtforskaren och epidemiologen lämnade den svenska arenan för USA:s betydligt tuffare akademiska klimat. Nu har han hamnat mitt i en av de mera spektakulära internationella forskarstriderna. Han utmanar hela det inflytelserika och väl cementerade nätverket av samverkan mellan läkemedelsindustrin och läkare-sjukvård-forskning, det som ibland kallas det medicinindustriella komplexet.
I kampen ingår många fula knep som ryktesspridning, baktaleri och personliga påhopp mot den som
kommer med den oönskade informationen. Vissa inslag i detta spel på den högre nivån visades till exempel i tisdagens Uppdrag Granskning i SVT1.

Men det är ändå en situation som tycks roa honom och som han tacklar med stoiskt lugn i kombination med orubblig envishet. För att jag vet att jag har rätt, skulle han förmodligen säga själv.
Särskilt lättskrämd är han inte heller:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons