Uppdatera succén från 1974

Svensk kulturpolitik firar i dagarna 40 framgångsrika år. Men i dag när 90 procent av pengarna går till institutioner samtidigt som digital teknik trasar sönder kulturens ekosystem, behöver vi tänka nytt. Och kanske hittar vi inte svaren hos politiker – utan hos författare, konstnärer och folkbildare.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag minns fortfarande stämningen av triumf, när Paul Lindblom och de andra medlemmarna i utredningen Kulturrådet presenterade den nya kulturpolitiken 1972. Förslagen applåderades, men den som lyssnade uppfattade nog att de som applåderade ivrigast var de som befann sig på det politiska och administrativa fältet. Moderatledaren Gösta Bohman tyckte dock att det var ”som att titta ner i en burk av daggmask”. Bland de närmast berörda, konstnärerna och kulturarbetarna, oroade man sig för att den konstnärliga och kreativa friheten skulle få politisk och byråkratisk överrock.

Två år senare, den 8 mars 1974, överlämnades paketet till riksdagen. Då hade förslagen stramats upp ytterligare, och det är denna uppstramning som utgjort grunden för succén. För en succé har den varit, 1970-talets kulturpolitik. Framgången har i hög grad varit en följd av att konst och kultur normaliserats i samma former som annan offentlig verksamhet. Under parollen ”Kultur i hela landet” byggde man upp regionala kulturinstitutioner – teatrar, musikinstitutioner, museer och bibliotek. Staten uppmuntrade regionerna och kommunerna att inrätta kulturnämnder och kulturförvaltningar och att driva institutionerna och tillsätta politiska styrelser för dem. Dessutom inrättades Statens kulturråd för att leda och samordna utvecklingen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons