Vill varna tidigt för skogsbränder

Australiens regering arbetar nu för att införa ett system där människor tidigt ska varnas för skogsbränder. Biträdande premiärminister Julia Gillard gav beskedet på söndagen när det fortfarande brann här och var.

AFP, Reuters, TT
Publicerad
Annons

De förödande skogsbränderna i delstaten Victoria startade för drygt en vecka sedan, och har skördat minst 181 offer, varav minst en svensk. Flera medier berättar hur den 44-årige mannen och hans brittiska hustru stannade kvar i sitt hus i Marysville, ett litet samhälle där upp till 100 människor befaras ha omkommit - vilket kan få den totala dödssiffran att stiga till närmare 300.

Paret hade skickat iväg sina tre barn till en släkting, men bestämde sig för att själva stanna i Marysville för att försöka rädda sitt hus, som de byggt för några år sedan. De rensade bort vegetation kring byggnaden som de dränkte med vatten. Men makarna överraskades av bränderna som spreds blixtsnabbt i samhället och totalförstörde deras hus och tog bådas liv. Bara 14 av nästan 600 hus i samhället står kvar efter branden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons