Amerikanerna vill ha en ledare att vara stolta över

SYMBOLISKT. Den nyvalde presidenten Barack Obama har snabbt gått från att tala om hopp och förändring till att se djupt allvarlig ut inför uppgiften som väntar. Men många amerikaner drömmer om en ny stolt era där president nummer 44 ska få ett helt land på fötter igen.

Jenny Nordberg
Publicerad
Annons

WASHINGTON D.C. ”Ibland när du kommer hem med din stora väska så ställer du den så att jag ramlar över den”, säger tioåriga Malia Obama anklagande till sin far i en teveintervju med hela familjen Obama från tidigare i år. ”En gång ställde du den på mina skor”, fyller sjuåriga Sasha i. Barack Obama flinar och försöker halvhjärtat försvara sig. ”Jamen, det är ju för att jag så glad att se er.”

Intervjun förefaller charmerande oregisserad. Äldsta dottern himlar lite med ögonen när fadern säger något pinsamt, och ibland ler föräldrarna en aning nervöst och överslätande när barnen börjar berätta saker som de inte hade tänkt sig. Det står klart att kvinnorna i familjen håller ihop, och att Barack Obama är i minoritet. Men han pratar mycket. Sasha visar hur det brukar se ut genom att göra små fiskmunnar med händerna: ”yap, yap, yap” – en universell nidbild av någon som ingen lyssnar på. Det syns att Michelle Obamas klänning inte var så dyr, och den yngsta dottern klarar inte riktigt att sitta stilla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons