Iraks olja räcker i 300 år

Publicerad
Annons

Men på grund av det långdragna kriget med Iran 1980-1988 och Saddam Husseins misslyckade invasion av Kuwait 1990-1991 har stora delar av landets oljeindustri bombats i småbitar. Rörledningar som fraktade Iraks olja till exporthamnar i Saudiarabien, Syrien och Turkiet har rostat sönder. Oljeproduktion har delvis upprätthållits med metoder som skadat oljefälten.
Landets export av olja har, efter att den återupptogs under FN-kontroll i slutet av 1996, som mest kommit upp i tre miljoner fat per dag. Men tidvis har den avbrutits helt, som under fem veckor i juni 2001 på grund av oenighet med FN.
Världens konsumtion av olja ligger nu på 76 miljoner fat per dag. Irak hävdar att exporten snabbt kan öka till sex miljoner fat om sanktionerna mot landet hävs. Oljeexperter anser att produktionen på längre sikt knappast kommer att bli större än 2,8 miljoner fat per dag så länge Saddam Hussein sitter vid makten.

De oljefält som redan hittats i Irak innehåller 122 miljarder fat olja. Endast Saudiarabien har större
samlade oljereserver. Totalt kan Irak ha ytterligare 220 miljarder fat olja. I stora delar av landet, bland annat i ökenområdena i västra Irak, har det ännu inte letats efter olja.
Med en produktion på tre miljoner fat olja per dag skulle det räcka i mer än 300 år. Dessutom har Irak enorma resurser av naturgas.
Irak har allt att vinna på att oljan förblir den viktigaste energikällan i världen under lång tid, till skillnad från andra Opecländer som vill få maximalt för den begränsade mängd olja de har kvar.
Den viktigaste rörledningen för export av irakisk olja går igenom Turkiet till hamnstaden Ceyhan vid Medelhavet. Den hade tidigare en kapacitet på 1,6 miljoner fat per dag, men ligger nu på knappt en miljon fat per dag. Turkiet säger sig ha förlorat transitinkomster på 35 miljarder dollar sedan sanktionerna mot Irak infördes 1990.
Enligt FN:s regler för exporten ska minst hälften av oljan säljas via Turkiet, men under senare tid har 75 procent exporterats via Mina al-Bakr, som är den irakiska
exporthamnen i Persiska viken. Dessutom exporterar Irak olja med lastbilar till Jordanien, som får all sin olja från Irak, och med en flotta av mindre fartyg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons