ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Emotionell instabilitet – en livsfarlig folksjukdom

”Eftersom känslorna är så viktiga för oss måste vi kunna styra dem. Går inte det kan de både bli för intensiva och destruktiva. Motsatsen, att inte visa känslor, är inte heller bra”,  säger psykiatern Predrag Petrović, docent i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet.
”Eftersom känslorna är så viktiga för oss måste vi kunna styra dem. Går inte det kan de både bli för intensiva och destruktiva. Motsatsen, att inte visa känslor, är inte heller bra”, säger psykiatern Predrag Petrović, docent i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Foto: Daniella Backlund

Extrema känslosvängningar präglar personer med emotionell instabilitet (tidigare kallat borderline personlighetsstörning). Men neurovetaren Predrag Petrović hävdar att det inte alls är en personlighetsstörning – utan ett neuropsykiatriskt tillstånd som har flera likheter med adhd.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Våra känslor fungerar som ett slags GPS-navigatorer i våra liv. Om de fungerar rätt styr de oss mot vad vi vill, ser till att vi reagerar rimligt i olika situationer, hjälper oss att göra val och ser till att vi samspelar väl med andra. Vissa av oss har väldigt känsliga GPS-apparater som känner av tillvarons kurvor mer än andra. Hos några fungerar inte styrningen alls, känsloregleringen åker berg- och dalbana och hittar inte alltid rätt till målet.

Så kan det vara vid emotionell instabilitet. Då kan känslor som stark glädje och ilska, stolthet och skam, kärlek och hat, svaja flera gånger på bara några timmar. Personer med extremt snabba känslosvängningar kan göra det svårt både för sig själva och sin omgivning. Arbete, familj och socialt umgänge drabbas av det kaos som kommer när styrsystemet av känslorna inte fungerar som det ska.

Laddar…