Sju av världens bästa whiskysorter

Så här smakar 7 av världens finaste sorter från olika delar av världen enligt experten Jim Murray.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

1 / 7

Foto: AP

Världens bästa whisky:
Yamazaki single malt sherry 2013, Japan

Världens bästa whisky enligt experten Jim Murray som utkommit med sin årliga whiskybibel är lagrad 12 till 15 år på fat som tidigare använts för sherrytypen Oloroso. Det har adderat en lätt, kittlande krydda till den eldiga drycken som håller 48 procent. Murray gav den 97,5 poäng av 100, vilket är tangerat rekord i den tolv år långa bedömningsserien.
”Nära obeskrivlig genialitet”, enligt Murray.

Annons
Annons

2 / 7

Foto: TT

Bäst i Skottland:
The Last Drop 1965

Att Jim Murray väljer en blended före en single malt från whiskyns hemland lär väcka starka känslor bara det. Den beskrivs som mörk som synden, med en stark smak av ek, blandad med inslag av torkad frukt från fikon, dadlar och russin. En vindpust av torv från ön Islay balanserar den stora, runda smaken.

Annons
Annons

3 / 7

Foto: TT

Bäst från Irland
Redbreast, 21 år.**
Beskrivs som fruktig, nästan rågliknande kvalitet. Sötman från honung växer bredvid toner av sherry, vanilj och peppar. Lång eftersmak i sötsur komplexitet. Beskrivs av fler experter som ”breathtaking”, att den tar andan ur konsumenten.

Annons
Annons

4 / 7

Foto: TT

Bäst från USA. (Bourbon)
William Larue Weller 2013

Kanel, karamell, kola och kokos möter ek. Kryddas till en mogen finish med hjälp av tobak. Enligt experterna behövs några droppar vatten för att frigöra de rika smakerna i den alkoholstarka (61 procent) drycken.

Annons
Annons

5 / 7

Foto: TT

Bäst från USA: (Råg)
Sazerac Rye 2013

Döpt efter ett kaffehus i New Orleans och idag tillverkad i Buffalo bjuder den här rågwhiskyn enligt finsmakarna på ett kryddigt intryck av ingefära. Här finns även apelsinskal och peppar. En viss sötma kan erinras i avslutningen. 

Annons
Annons

6 / 7

Foto: TT

Bäst i övriga Europa
Belgian Owl Single Malt, 64 månader.

Längd och komplexitet karaktäriserar denna uppstickare, enligt experterna. Belgisk whiskyproduktion är relativt ny. Så sent som 2004 började de gyllene dropparna förgylla tillverkningen utanför Liége. Vanilj, honung och plommon möts av distinkta toner från hö. Whiskyn har fått många anhängare för sin torra eftersmak. Och visat att belgarna inte bara kan göra öl.

Annons
Annons

7 / 7

Foto: TT

Bäst från södra halvklotet:
New Zealand Willowbank 1988

Med 55 procents alkoholstyrka följer den trenden från nya världen med allt starkare whisky. Nougat är ett framträdande inslag under näsan. Med några droppar vatten frigörs citrusfrukter. En liten bitterhet kan även skönjas, som från grönt te. Lång kryddig eftersmak av vitpeppar och lakrits.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons