”Många tror att det inte går – vi vet att det är möjligt”

Säg ”Alby” – och ett helt universum av förutfattade meningar öppnar sig. Det vet ungdomarna som bor där. Genom hemsidan ”Albys Röster” vill Lejla, Fares, Nura och Melis istället visa på allt bra som händer i området. Och visst finns handlingskraft: Planen att sälja ut 1300 lägenheter på Albyberget bemöts omedelbart med ett ungt motinitiativ.

Publicerad
Fares Hamed, Melis Ayhan, Nura Ribac i redaktionen för sajten ”Albys Röster”.

Fares Hamed, Melis Ayhan, Nura Ribac i redaktionen för sajten ”Albys Röster”.

Ungdomsminister Nyamko Sabuni (FP).

Ungdomsminister Nyamko Sabuni (FP).

Foto: FOTO: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX
Annons

Det regnar kalla höstdroppar från himlen när jag cyklar mot fritidsgården i Alby. Fingrarna fryser till is. Jag tänker på 16-åriga Nura Ribacs kommentar om orten: ”Det kan vara minus tjugo men folket gör att det ändå alltid är varmt”. Just denna kväll har ruskvädret tömt gatorna men på konstgräsplanen tränar ett av Albylagen och till hallen strömmar de ungdomar som en gång i veckan samlas för ”drive in fotboll”.

Mina händer värms upp så snart jag kommer innanför dörrarna till Kvarnhagsskolan som på kvällstid fungerar som fritidsgård. Här samlas ungdomar i åldrarna 12-16 år för att spela biljard, titta på storbilds-tv eller bara hänga och snacka. Nura Ribac och hennes kompis Melis Ayhan, 18, är här för ett möte och 19-åriga Fares Hamed ska hålla en av sina dj-workshopar. Han har själv gått högstadiet i de här lokalerna och är välkänd för de flesta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons